Agris.cz - agrární portál

Celníci v tržnicích na severozápadě Čech zajistili 222 litrů padělků postřiků

19. 8. 2021 | ČTK

Celníci v tržnicích v Ústeckém a Karlovarském kraji objevili a zajistili 222 litrů padělků rostlinných postřiků. Na kontrolách zaměřených na ochranu práv duševního vlastnictví se podílelo 30 celníků. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý.

Při kontrolách se karlovarští a ústečtí celníci většinou setkávají s padělky textilu, obuvi, galanterního zboží v tržnicích i kamenných prodejnách. Tentokrát se zaměřili na prodej herbicidních přípravků. Kontroloři vyjeli do tržnice v Petrovicích v Ústeckém kraji a opakovaně do tržnice v Potůčkách v Karlovarském kraji. V Ústeckém kraji zajistili 148 litrů, v Karlovarském kraji 74 litrů přípravků Roundup, jež vykazovaly známky porušení práv duševního vlastnictví.

Rostlinné postřiky byly v různých velikostech spotřebitelského balení, od jednoho litru až po pětilitrové kanystry. Hodnota zajištěného zboží v případě prodeje originálních výrobků by dosahovala bezmála 100.000 korun. "Z výsledků kontrol je patrné, že se nejedná pouze o podezření z porušení práv duševního vlastnictví, ale vzhledem k tomu, že celníci zajistili chemický přípravek, který není originálním zbožím, existuje zde riziko poškození nejen životního prostření, ale také zdraví osob, jež s přípravkem manipulují," uvedla mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Celníci případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení.

fir kš


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:46