Agris.cz - agrární portál

Věchnovská pekárna- Pečení za pomocí kvasu je nikdy nekončící proces

24. 8. 2021 | pekarske-technologie.cz

V září 1992 si zákazníci Sedlářova pekařství ve Věchnově mohli vychutnat první křupavoučký bochník chleba. Nejprve šlo o malý rodinný podnik, ve kterém kromě majitele firmy Josefa Sedláře a jeho rodiny pracovalo všeho všudy jen osm lidí, kteří obstarávali výrobu pečiva i jeho rozvoz. V současnosti se podnik rozrostl o dalších deset osob a stará pec byla nahrazena hned dvěma novými. Zákazníci věchnovské pekárny jsou především ze Žďárska a Brněnska. Pokud je nějaký produkt pro Sedlářovo pekařství typický, je to určitě Věchnovský chléb, k jehož výrobě se využívá třístupňového vyvádění kvasů a neobsahuje žádné chemické náhražky. Třístupňové vyvádění kvasu

Jak již název napovídá, proces přípravy má tři stupně.

  • První stupeň- zrání kvasu a následné přidání mouky a vody
  • Druhý stupeň- další zrání a vymíchání
  • Třetí stupeň- finální zrání

Když je vše hotové, vymíchá se pomocí stroje těsto a doladí se do ideální konzistence přidáním mouky či vody. Vymíchané těsto se nechá kynout a potom se sází do pece.

Pekaři jsou noční ptáci

Starost o kvas je jedním z důvodů, proč se pekař pořádně nevyspí. Kvas je třeba připravit předem, aby byl správně vyzrálý, padlý a měl svou typickou vůni. Pekař musí hlídat spoustu faktorů, protože na kvalitu kvasu má vliv mouka, teplota, vlhkost nebo i tlak.

Kvas je třeba opečovávat každý den a při pečení chleba se musí myslet na to, aby se oddělilo dostatečné množství kvasu k jeho namnožení na další den.

Směna začíná večer, když si zákazníci v klidu hoví doma a těší se, na čerstvé ranní pečivo. Aby byly voňavé dobroty ráno na pultech, peče se od večera celou noc. Řidič, který jede svou první trasu ve čtyři ráno musí mít již všechno připraveno. Holt kdo chce dělat v pekařině, musí změnit svůj zaběhnutý denní rytmus.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 24. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 09:30