Agris.cz - agrární portál

Pole se zeleninou u Těšetic zaplnili sběrači, hitem jsou rajčata a melouny

26. 8. 2021 | ceskenoviny.cz

Pole se zeleninou u Těšetic na Olomoucku dnes zaplnili první sběrači, kteří si mohou vlastníma rukama sklidit mrkev, cibuli, zelí, červenou řepu či si odnést melouny vypěstované na zdejším lánu. O samosběr čerstvé zeleniny je velký zájem, do polí v okolí Těšetic na přelomu srpna a září vyrážejí tisíce lidí. "Lidé se ptají hlavně na melouny a rajčata," řekl ČTK farmář Ladislav Kašpar, který samosběr u Těšetic organizuje druhým rokem.

Pole se zeleninou u Těšetic mají celkovou rozlohu 25 hektarů. Kašpar letošní úrodu zeleniny odhaduje na 150 až 170 tun. Navzdory chladnému a deštivému jaru i létu je srovnatelná s loňským rokem. Nabídku pěstované zeleniny Kašpar rozšířil o cukety, salátové okurky, rajčata či lilek. O tyto druhy zeleniny totiž lidé projevili značný zájem.

Kašpar letos začal ve velkém pěstovat spolu se zeleninou i melouny, které zabírají 1,5 hektaru. "Je to kvalitní a chutná odrůda. Starší lidé si vzpomenou, že takto melouny chutnaly dříve," uvedl Kašpar. Zahraniční melouny prodávané v supermarketech se podle něj sklízejí nezralé, aby přečkaly transport do Česka, což má negativní vliv na jejich kvalitu a chuť.

Samosběr zeleniny se farmář Kašpar předloni rozhodl zavést kvůli nedostatku brigádníků i nízkým výkupním cenám, které pěstitelům zeleniny nabízejí velkoobchody. Kašpar upozornil na to, že v posledních letech klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech, ze které si značnou část ukrajují obchodní řetězce.

Pro čerstvou zeleninu si loni na pole u Vojnic přijely tisíce lidí. Kašpara překvapila skladba zákazníků, kteří neváhali obléknout pracovní oděv a vyrazit do pole sklízet zeleninu pro vlastní spotřebu. Původně počítal s tím, že přijdou spíše starší lidé. Zeleninu ale přijely sklízet i mladé rodiny s dětmi. Odměnou za práci na poli jim byla kvalitní zelenina za cenu, která je zhruba o dvě třetiny nižší než na pultech tuzemských obchodů.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 26. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:36