Agris.cz - agrární portál

Prodejci kávy a čajů Jacobs Douwe Egberts CZ přes pokles tržeb vzrostl zisk

27. 8. 2021 | ČTK

Prodejci kávy a čajů Jacobs Douwe Egberts CZ loni klesly meziročně tržby o zhruba desetinu na 1,72 miliardy korun. Zisk však vzrostl o 63 procent na 37,9 milionu korun, uvedla firma ve své výroční zprávě, kterou umístila do Sbírky listin.

"Společnost podporovala v průběhu celého období produkty značky Jacobs, Tassimo a prémiovou značku L'or, jak mediálně, tak na reklamních plochách," uvedla společnost. Loňský rok byl pak podle ní úspěšný také pro značku čajů Pickwick.

Pandemická krize podle ní retailový prodej čajů a kávy nezasáhla. Naopak její divize Professional, která poskytuje řešení kávy a čajů pro restaurace, hotely, kanceláře nebo zařízení společného stravování, pandemií zasažená byla.

"Společnost se zaměřila na včasné splacení pohledávek, aby nedocházelo k jejich navýšení. Společnost nečerpala žádnou finanční kompenzaci z programů COVID," dodává se v auditní zprávě.

Provozní výsledek hospodaření ale přesto dosáhl 50 milionů korun proti předloňským 31 milionům Kč. "Zejména díky optimalizaci portfolia, zefektivnění promocí a důsledné kontrole všech nákladů," uvedla firma. Společnost loni zaměstnávala 113 lidí, meziročně o pět méně.

Skupinu založila společnost Mondeléz International společně s nadnárodní společností D.E. Master Blenders 1753 BV. Spojení firem bylo dokončeno začátkem července 2015, od té doby společnost na trhu distribuuje i produkty Jacobs, Dadák, Pickwick nebo Tassimo.

Spotřeba zrnkové kávy v ČR se podle údajů Českého statistického úřadu pohybuje kolem dvou kilogramů na hlavu za rok. Předloni se podle posledních údajů zvýšila o 5,4 procenta na 2,2 kilogramu. Jak dříve odhadl marketingový manažer Nescafé Jan Doležel, celý trh s kávou dosahuje v ČR 30 miliard korun ročně a roste.

Konkurenční společnost Tchibo Praha zatím loňské výsledky nezveřejnila. Další konkurenci, firmě Nestlé Česko a Slovensko, loni vzrostly zhruba o 100 milionů Kč na 11,5 miliardy korun. Zisk naopak klesl o 100 milionů, tedy zhruba 17 procent, na 504 milionů Kč. Společnost se ale hlavně zabývá výrobou a prodejem cukrovinek, káva tvoří jenom část jejího byznysu.


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:35