Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz spustil web s mapou míst, kde zemědělci prodávají ze dvora

27. 8. 2021 | ČTK

Zemědělský svaz ČR chce pomoci zemědělcům v prodeji zboží ze dvora. Spustil webové stránky Najdi svého zemědělce, kde je zatím přes 400 prodejen, další budou průběžně přibývat, řekl dnes novinářům na agrosalonu Země živitelka předseda svazu Martin Pýcha. Nepůjde však o jediné takto zaměřené stránky, které nějaká agrární organizace nyní zprovozňuje, v pátek chce totiž představit svůj projekt Agrární komora ČR. Zemědělci za umístění do mapky svazu zaplatí kolem tisíce korun, dodal mluvčí svazu Vladimír Pícha. Komora má podrobnosti ke svému projektu zveřejnit v pátek.

Podle představitelů svazu nemá jít jenom o mapku s lokálními prodejci, ale firmy tam mají mít možnost vlastní propagace. "Musíme dát lidem příběh o té potravině. To lidi motivuje, aby za lokální a farmářské potraviny zaplatili vyšší cenu," uvedl Pýcha. Dodal, že se v současné době zemědělství bez marketingu dělat nedá, nebo alespoň ne ekonomicky úspěšně.

Do budoucna, pokud o to bude zájem, přemýšlí svaz i o spuštění internetového obchodu. "Doufáme, že si na to lidi postupně zvyknou, že tam budou chodit a postupně to vyhledávat," doplnil předseda.

Podle svazu je stále aktuální problém dodávání lokálních potravin do nadnárodních řetězců, některé podle zemědělců dělají jenom "marketingové bubliny", ale ve skutečnposti moc lokálních produktů nenabízejí. Jako kladné příklady uvádí svaz regionální spotřební družstva, jako je Coop nebo Jednota, ale také řetězce Globus či Billa.

Podle Pýchy si čím dál více lidí uvědomuje, že je potřeba i kvůli klimatické neutralitě kupovat lokální potraviny, na druhou stranu ale 60 procent spotřebitelů kupuje potraviny v akci.

V současnosti už existuje několik serverů, které se snaží propagovat menší zemědělce, například Hnutí Duha provozuje Registr farmářů,  v minulosti pak farmářská rodina Němců z Vysočiny provozovala portál Najdi svého farmáře.Tento web však už kvůli nákladům a pracnosti prakticky přestal podle Pýchy fungovat. Navíc Agrární komora plánuje v pátek zveřejnit podrobnosti ke svému vlastnímu projektu. "Byli jsme zaskočení, když jsme se dozvěděli, že Agrární komora chce dělat něco podobného," řekl na dotaz ČTK Pýcha, který je zároveň viceprezidentem komory. O této aktivitě komory ale podle svých slov dřív nevěděl, až v posledním týdnu se komora ptala členů, zda chtějí své prodejny inzerovat.


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:17