Agris.cz - agrární portál

Třeboňské Agrico začalo více cílit na rybníkáře, daří se i v cizině

31. 8. 2021 | ČTK

Třeboňská firma Agrico, jež dodává stájové technologie pro chov prasat i skotu, se nově víc zaměřuje na chovatele ryb. Rybářské potřeby vyváží i do Rakouska a Německa. Poptávku po stájovém vybavení prasat negativně ovlivňuje nízká výkupní cena vepřového i přebytek masa na trhu. ČTK to dnes na českobudějovické výstavě Země živitelka řekl manažer prodeje Michal Karmazín.

Firma uvádí, že je český lídr v technologiích pro chov prasat. "Snažíme se ale zemědělskou veřejnost přesvědčit, že umíme i skot, drůbež a velmi solidně ryby. Pro chov prasat jsme dělali plastová koryta, kterých jsme odhadem za ta léta nadělali sedm tisíc kilometrů, umíme s plastem zacházet, tak jsme se pustili i do rybářských potřeb a pomůcek: vaničky, kádě. Tím, že jsme z Třeboně, tak se stále více věnujeme rybníkářství a výrobkům, které slouží pro rybníkáře a chovatele ryb, a věnujeme se poslední dobou i speciálním výrobkům v recirkulačních systémech," řekl Karmazín.

S produkty pro chovatele ryb se společnosti daří nejen v ČR, vyváží je i do blízkých zemí. Nejlepších výsledků dosahuje v Německu a Rakousku.

Agrico, jež letos slaví 30 let, mělo loni tržby 276,6 milionu korun, meziročně o čtyři procenta nižší. Provozní zisk klesl o 35 procent na 3,1 milionu Kč. "Zásadní většina našich zakázek vyplývá z úspěšné účasti ve výběrovém řízení," uvedla firma ve výroční zprávě. Na export jde asi 15 procent produkce. Firma zaměstnává kolem 100 lidí.

Záporně ovlivňuje poptávku nízká výkupní cena vepřového masa; podle statistiků byla v červenci 28,80 Kč za kilogram v živé váze, meziročně klesla téměř o sedm procent. "Je jednoznačný přebytek vepřového v Evropě. Je tady nadvýroba. Firmy uvažují, jestli je pro ně ta komodita dál zajímavá. Buď přes vlastní koncové zpracování zvýší přidanou hodnotu a dokážou to umístit na nějakém 'butikovém' trhu, ne přes hypermarkety, anebo se rozhodnou, že výrobu ukončí," řekl Karmazín.

Hlavní jsou pro Agrico rekonstrukce stájí prasat. Podle Karmazína jsou lidé ochotni přijmout, že se postaví nový kravín, často ale protestují, když se má stavět nový vepřín. Agrico dodá ročně technologie zhruba do 50 chovů prasat. Teď dokončuje velkou zakázku výkrmu a chovu prasat s moderním způsobem větrání pro středočeský podnik Agra Řisuty. Potenciál vidí firma i v technologiích, jež splňují přísnější parametry welfare čili životní pohody zvířat.

Firma Agrico vznikla v roce 1991, nejdřív působila v prostorách Státního statku Třeboň se dvěma stálými zaměstnanci. Nyní je vedoucím dodavatelem stájových technologií pro chov a výkrm prasat v Česku. Vyváží do Evropy i Ruska. Má dceřiné společnosti v Srbsku, na Ukrajině, v Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku či na Slovensku, jak uvádí na webu. Nabízí stájové objekty, krmné technologie, větrací systémy, stájová hrazení, sklady obilí, míchárny krmných směsí i velkokapacitní sila na skladování kejdy.

vkc dr


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:00