Agris.cz - agrární portál

V Bolívii vloni výrazně vzrostla plocha polí s rostlinami koky

1. 9. 2021 | ČTK

V Bolívii vloni výrazně vzrostla plocha polí, na kterých se pěstují rostliny koky, jejíž listy slouží k výrobě kokainu. Uvedl to dnes Úřad Organizace spojených národů proti drogám a zločinu (UNODC). Společně s Kolumbií a Peru patří Bolívie v Jižní Americe k největším producentům koky.

Vloni pole s rostlinami koky zabírala zhruba 30.000 hektarů. To bylo o zhruba 15 procent více než v loňském roce. Nejvíce se rostliny koky pěstují na severovýchodě hlavního města La Paz. Podle UNODC pěstitelé ke svým aktivitám využívají čím dál častěji národní parky a další chráněné zóny.

Podle představitele agentury OSN v Bolívii Thierryho Rostana plocha polí s kokou v posledních letech spíše roste. Od roku 2011 do roku 2015 byla tendence opačná. V roce 2015 UNODC zaznamenal v zemi 20.000 hektarů polí s kokou.

Podle agentury OSN bolivijské úřady také velmi polevily ve snaze čelit pěstování koky. V předchozích letech zničily i 10.000 hektarů polí ročně, vloni to bylo zhruba 2000 hektarů. "To je nejnižší údaj od doby, kdy UNODC vede statistiku na celonárodní úrovni," uvedl Rostan.

V minulých letech bolivijská vláda vydávala také povolení k pěstování koky. Na 22.000 hektarech je tak možné tuto rostlinu pěstovat legálně, uvedla agentura EFE. Velkým zastáncem opatření byl bývalý prezident Evo Morales, podle kterého má koka léčivé účinky a je součástí kulturního dědictví Bolívie. Kritici naopak namítali, že povolení lze zneužít pro pěstování koky, která pak poslouží k nelegální výrobě drog.

jkh mka


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:23