Agris.cz - agrární portál

Eurostat: nejnižší ceny alkoholu jsou v Maďarsku, nejvyšší ve Finsku

1. 9. 2021 | ceskenoviny.cz

Nejnižší ceny alkoholických nápojů v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie má Maďarsko. Nejdražší je pak alkohol ve Finsku. Informoval o tom tento týden evropský statistický úřad Eurostat. Česká republika má v tomto srovnání páté nejnižší ceny alkoholických nápojů v Evropské unii.

Eurostat sestavil hodnocení podle indexu cenové hladiny, jenž bere ohled na kupní sílu a hodnotu měny v jednotlivých zemích. Průměrná cenová úroveň Evropské unie činí 100. V případě Maďarska ale úroveň cen dosahuje jen 72,7 procenta unijního průměru. Na opačné straně žebříčku je pak Finsko, kde úroveň dosahuje 193 procent unijního průměru.

Obecně platí, že alkohol je nejdražší ve srovnání s průměrem EU ve skandinávských zemích. V pěti zemích s nejvyšším údajem je vedle Finska také Švédsko a Dánsko, vysokého hodnocení však dosahují také Irsko a Řecko. Naopak všech pět zemí s nejnižší hodnotou se nachází v bývalém sovětském bloku. Vedle Maďarska je to také Rumunsko, Bulharsko, Polsko a Česká republika.

V ČR úroveň cen alkoholu dosahuje 87,9 procenta unijního průměru a Česko je jednou ze zemí, kde se hodnota od roku 2011 výrazně snížila. Před deseti lety činila 106 procent průměru. Od roku 2017 se však mírně zvyšuje. To znamená, že v letech 2011 až 2020 ceny alkoholu v ČR ve srovnání s vývojem průměrné hladiny cen v EU zaostávaly. Podle dalších údajů Eurostatu české ceny byly v roce 2020 ve srovnání s unijní cenovou hladinou výrazně nižší i v případě potravin, hromadné dopravy či služeb v ubytování a pohostinství. Celkově byly v roce 2020 ceny v ČR o zhruba čtvrtinu nižší, než je unijní průměr.

jkh mka


Zdroj: ceskenoviny.cz, 1. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 12:53