Agris.cz - agrární portál

Coca-Cola se v Československu začala licenčně vyrábět v září 1971

2. 9. 2021 | ČTK

Americká Coca-Coca se do Československa dostala už na konci druhé světové války s vojáky ze Spojených států a později se prodávala hlavně v restauracích jako exkluzivní zboží ze Západu, aby se na počátku normalizace začala vyrábět v Brně. Jednání o licenční produkci kolové limonády, jejíž premiérovou sklenici prodal lékárník John Stith Pemberton v Atlantě v květnu 1886, začala v roce 1968, první lahev opustila výrobní linku národního podniku Fruta v Brně před 50 lety, 3. září 1971. Přes domácí výrobu ale zůstala Coca-Cola až do konce komunistického režimu exkluzivním výrobkem, který nebyl vždy běžně k dostání.

V prvním roce závod v brněnských Modřicích opustilo přes tři miliony přepravek po 24 čtvrtlitrových láhvích, tedy skoro 18,5 milionu litrů Coca-Coly. Československo se tehdy stalo čtvrtou zemí socialistického tábora, kde se limonáda vyráběla - po Bulharsku, Maďarsku a Jugoslávii. Lahev v obchodě zpočátku stála dvě koruny padesát haléřů, velká část produkce ale směřovala spíše do restaurací, kde se Coca-Cola prodávala s přirážkou, v podniku třetí cenové skupiny stála koncem 80. let třetinková láhev - což byl v té době nejobvyklejší objem - 4,80 Kčs. V té době se dala v exkluzivních obchodech Eso koupit i dovážená Coca-Cola v plechovce, která přišla dokonce na deset korun.

Coca-Cola, která se dnes stáčí v pražských Kyjích, kde roční produkce přesahuje 200 milionů (jedenáckrát více než před půl stoletím), ovšem nebyla jediným západním nealkoholickým nápojem, který se v Československu dal koupit. Od roku 1973 se na Slovensku vyráběla v licenci konkurenční Pepsi-Cola - jak tehdy stálo na lahvích, na jejich korunkách byl vytištěn nápis "S povolením Pepsico Inc. N. Y., vyrába Slovlik n.p. Frucona závod Malacky". Na samém konci 80. let získal licenci na Pepsi také agrokombinát ve Slušovicích, který začal v červenci 1989 stáčet nápoj dokonce do jedenapůllitrových plastových lahví. Jedna tehdy stála v obchodě - zpočátku jen ve specializovaných prodejnách družstva - 25 korun.

Obě západní limonády přitom měly i domácí, československou konkurenci, nejznámějším tmavým syceným nápojem byla Kofola (existovaly ale i Citro-cola nebo Aro-cola). U jejího zrodu stál v roce 1960 Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena, který vyvinul sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí). Ten se stal základem limonády, která se měla původně jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostala název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila Kofola vyráběná v řadě sodovkáren mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu, po několikaletém útlumu ji v druhé půli 90. let oživila rodina Samarasů.

pvl ped


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:12