Agris.cz - agrární portál

Na pomoc pastevcům zasažených vlky dá hradecký kraj tři miliony korun

8. 9. 2021 | ČTK

Královéhradecký kraj vyčlení tři miliony korun na podporu pastevcům, jimž vlci způsobují škody na majetku. Kraj chce pomoci chovatelům při ochraně stád. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Stát ztráty kompenzuje podle zákona, ale od letošního srpna nepřispívá na opatření k ochraně stád.

"Jen za období od začátku tohoto roku do poloviny letních prázdnin vyplatil kraj na náhradách za škody způsobené vlkem přes jeden milion korun. Proto chceme chovatelům pomoci k lepší ochraně jejich stád. Jako náhradu zvýšených nákladů budeme schopni přispět formou individuálních dotací až tři miliony korun," uvedl Bělobrádek.

Podle něj útoků vlků zejména na Broumovsku přibývá. "Je nutné stáda zabezpečit. Řada hospodářů do toho investovala ze svého," podotkl.

Na preventivní opatření bylo do 2. srpna 2021 možné žádat o podporu z Operačního programu životní prostředí. V současnosti chovatelé hospodářských zvířat žádnou takovou možnost nemají. Až v prvním čtvrtletí roku 2022 se předpokládá spuštění nového národního dotačního programu na podporu chovatelů v oblastech, kde se vlk obecný vyskytuje, uvedli zástupci kraje.

"V mezidobí chce proto chovatele podpořit Královéhradecký kraj. Navýšení prostředků na individuální dotace schválila krajská rada a nyní bude tento návrh předložen ke schválení krajskému zastupitelstvu, které se sejde 13. září," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Na území Královéhradeckého kraje jsou vlci na Broumovsku, okrajově také na Trutnovsku a nově v Orlických horách.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu na Náchodsku v západní části Broumovska, o rok později se potvrdilo, že se tam rozmnožují. Pomocí fotopastí a stopování v uplynulé zimě se zjistilo, že na Broumovsku a okolí mohlo žít 18 až 24 jedinců. V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami jsou vlci dlouhodobě ve třech smečkách, na české straně převážně na Broumovsku. Jedna má jádrovou oblast v Javořích horách, druhá v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách.

Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka loni koncem léta. Šlo o záznamy z míst u česko-polské hranice ve střední části hor. V Orlických horách a na přilehlé straně hranice v Polsku žije v současnosti podle ochranářů minimálně pět vlků. Jde o jedno vlčí teritorium, smečka je přeshraniční.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:16