Agris.cz - agrární portál

Firmě A.W., která vyrábí olomoucké tvarůžky, loni vzrostly tržby

8. 9. 2021 | ČTK

Společnosti A.W. z Loštic na Šumpersku, která vyrábí olomoucké tvarůžky, loni navzdory pandemii koronaviru vzrostly tržby meziročně o 7,3 milionu korun na 369,5 milionu korun. Zisk výrobce tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma ale klesl zhruba o devět milionů korun na 38,5 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti A.W.

Firma A.W. v loňském roce zvýšila prodej olomouckých tvarůžků meziročně o 54 tun na 2221 tun. Většinu prodala v ČR, kde inkasovala 342 milionů korun. V roce 2019 prodej v Česku obnášel 337,5 milionu korun.Do zahraniční společnost A.W. v roce 2020 exportovala tvarůžky za 27,5 milionu korun. Hodnota vývozu meziročně vzrostla o tři miliony korun. Společnost A.W. vyváží hlavně do Polska, Maďarska a na Slovensko.

Loni společnost A.W. čelila dopadům pandemie koronaviru na produkci i poptávku. "Provedli jsem řadu kroků k tomu, abychom nemuseli omezit výrobu a prodej. A byli jsem úspěšní. Naše podnikové prodejny ale doplatily na omezování pohybu občanů. Prodejny sice zůstaly otevřené, ale lidé se báli nákazy a nákupy značně omezili," komentoval loňský rok jednatel společnosti A.W. Jaroslav Kovář.

Kvůli dlouhodobě uzavřeným restauracím klesla poptávka po tvarůžkách v balení pro gastronomii. Výpadek firma nahradila vyšším prodejem tvarůžků v menších spotřebitelských balení. Velký dopad měla pandemie koronaviru také na Muzeum Olomouckých tvarůžků, které bylo většinu roku zavřené. "Olomoucký tvarůžkový festival byl zrušen, stejně jako den otevřených dveří v Muzeu Olomouckých tvarůžků," podotkl Kovář.

Ceny tvarůžků v posledních letech vzrostly, jelikož zdražil tvaroh, který je základní surovinou pro jejich výrobu. Zvyšují se i náklady na energie, mzdy či dopravu. V Česku se společnost A.W. musí vypořádat s konkurencí tvarůžků dovážených z Německa a Rakouska, které prodávají například obchodní řetězce Albert či Kaufland. Tvarůžky letos začala ve Velké Bystřici na Olomoucku vyrábět společnost Tavoretus, ročně jich vyprodukuje několik stovek kilogramů.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:22