Agris.cz - agrární portál

Vznikla nová vědecká databáze údajů na podporu chovu koně Převalského

8. 9. 2021 | ČTK

Shromažďování a analýza údajů o koních Převalského je cílem nové vědecké platformy, kterou dnes na konferenci v jihofrancouzském Marseille představil Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Databáze Shamane bude sledovat vývoj populace ohroženého druhu, jehož plemennou knihu vede pražská zoologická zahrada. Zaměří se na jejich interakce s dalšími druhy, na oblíbenou potravu nebo chování v závislosti na počasí, napsala agentura AFP.

První verze platformy je již k dispozici online, zahrnuje údaje o pozorování koní odborníky v přírodě i satelitní snímky. Zatím jsou v ní údaje z Francie a Mongolska, které je domovinou koně Převalského. Část údajů bude dostupná veřejnosti, většina bude sloužit vědeckým účelům.

"Máme údaje o chovu koně Převalského ve Francii za posledních 30 let a v Mongolsku za 15 let. Rádi bychom je sdíleli s lidmi z Maďarska, Ruska, České republiky a dalších částí Mongolska, kteří pracují v oboru," uvedl Laurent Tatin, vedoucí výzkumu asociace Takh, která vede chovný program v departementu Lozère.

Z volné přírody kůň Převalského zmizel na konci 60. let minulého století a je na seznamu ohrožených druhů IUCN. V Mongolsku žije asi 800 zvířat, z toho stovka v rezervaci Chomyn Tal o rozloze větší než celý Liberecký kraj. Jejich fyzické sčítání a pozorování v terénu by kvůli rozloze parku nebylo možné, proto pomáhají moderní technologie. Údaje bude zpracovávat firma Geomatys, která se podílí na francouzském a japonském vesmírném programu.

Jednou z institucí, která se o záchranu koně Převalského zasloužila, je pražská zoologická zahrada. Od roku 1959 pro koně vede Mezinárodní plemennou knihu a od roku 2011 organizuje transporty zvířat do Mongolska.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:47