Agris.cz - agrární portál

V soutěži přibyslavského Mlékárenského dne bodovaly i faremní mlékárny

9. 9. 2021 | ČTK

V odborné soutěži, která je součástí Mlékárenského dne v Přibyslavi, letos vedle velkých zpracovatelů mléka bodovaly faremní mlékárny. Jubilejní 30. přehlídky mléčných výrobků se v sobotu zúčastní 23 mlékáren z Vysočiny a dalších krajů. Do soutěže přihlásily 69 výrobků, zatím nejvyšší počet. Výsledky odborného hodnocení už radnice zveřejnila na webu.

Pochoutky byly hodnocené ve čtyřech kategoriích. Nejvíc bodů dostaly výrobky Polabských mlékáren z Poděbrad, Dvorského statku Olešenka, Farmy Bezděkov a mlékárny Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, která má závod v Hesově u Přibyslavi. Lidé mohou soutěžní sýry, dezerty, pomazánky nebo mléčné nápoje ochutnat během sobotní přehlídky, svým hlasem mohou rozhodnout diváckou soutěž o nejlepší expozici mléčných výrobků.

Odborná komise vedená Jiřím Štětinou z Vysoké školy chemicko-technologické posuzovala chuť a vůni mléčných výrobků, jejich vzhled a konzistenci, obal a inovativnost. Kvůli vysokému počtu vzorků se hodnotitelé rozdělili na dva tříčlenné týmy, řekl dnes ČTK přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS).

Dvorský statek z Olešenky u Přibyslavi vyhrál s čerstvým kozím sýrem ochuceným provensálským kořením nejobsazenější kategorii čerstvých a tvarohových sýrů, tvarohů a pomazánek, v níž bylo hodnoceno 23 výrobků. "Je to díky práci celé rodiny, všichni se do toho snažíme dávat maximum," řekla ČTK sýrařka Věra Dvorská. Farma se stará o 130 koz, z nichž dojí 80. Mlékárnu má od roku 2010.

Tvarohová pochoutka s pistáciemi a malinami Farmy Bezděkov dostala nejvíc bodů mezi dezerty a sladkými pomazánkami. Tato farma zpracovává kravské mléko z vlastního chovu šestým rokem.

Polabské mlékárny vyhrály kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků s dipem ochuceným paprikami. Sedlčanský Hermelín mlékárny Savencia získal nejlepší hodnocení mezi přírodními zrajícími sýry.

Vloni přihlásily mlékárny do soutěže 36 výrobků a o rok dřív jich odborná komise v Přibyslavi posuzovala 45.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:21