Agris.cz - agrární portál

Výrobci potravin z hmyzu bodují v soutěži Firma roku

16. 9. 2021 | ČTK

Výrobci potravin z hmyzu bodují. Firma WormUP vyhrála krajské kolo soutěže Firma roku i soutěž Potravina a potravinář roku v kategorii Maso a masné výrobky.

Výrobci potravin z hmyzu slaví hned dva velké úspěchy. Firma WormUP, která vyrábí Křupavé červíky, slané pochoutky z hmyzu, včera získala v krajském kole první místo v prestižní soutěži Firma roku. Za Královéhradecký kraj tak postupuje do celostátního finále, jež proběhne na začátku prosince 2021. Firma WormUP zabodovala i v soutěži Potravina a potravinář roku, kde získala první místo v kategorii Maso a masné výrobky. Tyto úspěchy potvrzují rostoucí trend v zájmu o výrobky z hmyzu. Příznivě to podporuje i vývoj legislativy v rámci Evropské unie.

Potraviny z hmyzu zaznamenávají stále větší oblibu jak u spotřebitelů, tak i v odborných kruzích. Firma WormUP vyrábějící slané pochoutky z hmyzu se těší čerstvým úspěchům hned ve dvou prestižních soutěžích. Včera byly v Hradci Králové vyhlášeny výsledky krajského kola soutěže Firma roku, kde odborná porota vybírala s deseti firem a deseti živnostníků z Královéhradeckého kraje. V kategorii Firma roku vyhrála společnost WormUP a postupuje do celostátního kola. Společnost vyhrála i soutěž Potravina a potravinář roku Královéhradeckého kraje v kategorii Maso a masné výrobky. V této soutěži rozhodovali o vítězi spotřebitelé. Celkový rostoucí trend v zájmu o výrobky z hmyzu podporuje i Evropská unie, která nedávno uznala larvy potemníka moučného jako bezpečnou potravinu a hmyzím výrobkům tak otevřela evropský trh.

"Úspěch v těchto soutěžích je významným zlomem pro hmyzí potravinářství, pro nějž je popularizace prostřednictvím médií velmi prospěšná. Čím víc se bude o hmyzu mluvit, tím víc poroste zájem o něj, začne se zlevňovat a tím se bude dostávat mezi širší populaci, nakonec stane se běžnou součástí všedních potravin," prezentuje svojí vizi Libor Sloupenský, zakladatel společnosti WormUP.

Na českém trhu prodává firma WormUP svoje produkty z larev potemníka moučného již od roku 2019. Zajímavé je, že tento unikátní český startup má v Evropě jen velmi malou konkurenci. Larvy potemníka moučného nakupuje firma WormUP z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí.

Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Podle nových laboratorních testů jich má v sobě téměř 60 % obsahu. Bonusem navíc je až 20 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku. Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí, vepřové i hovězí maso. V hmyzu nenajdeme žádnou chemii ani antibiotika. Navíc se při jeho chovu spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Z těchto důvodů se jedlý hmyz právem nazývá potravinou budoucnosti a může podpořit přechod EU na udržitelnější potravinový systém.

Autor: ČTK


Zdroj: ČTK, 16. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:16