Agris.cz - agrární portál

Jablek a hrušek bude ze sadů z Kojic kvůli chladnému jaru méně

21. 9. 2021 | ČTK

Jablek a hrušek ze sadů v Kojicích na Pardubicku bude letos méně, což způsobilo chladné jaro. Plody jsou díky vlhku velké, ale ovoce je mírně strupovité a popraskané. ČTK to řekl sadař Martin Vaněk. Sklízet začne koncem týdne.

"Sto procent kvalitního ovoce na stromě nenajdete. Ono to vypadá, že sadaři brečí, ať je sucho nebo vlhko. Vždycky v tom je něco dobrého a něco špatného. Jablek bývávalo víc, než je letos, a hrušek taky. Letos hrušky ani jablka neodkvetly, nebyly opylené, protože byla zima," řekl Vaněk.

Podnikatel nejvíc pěstuje odrůdu Rubinola, křížence Rubínu. Mezi zákazníky je nejoblíbenější. "Lidi odsud si na to zvykli, je to pro ně žádaný druh, červené sladké jablko. Někteří lidé chtějí kyselejší jablka, ale je to mizivé procento," řekl Vaněk.

Cenu jablek určují podle Vaňka tradičně sadaři v Polsku, jejich trh je velký. Velcí pěstitelé hrušek jsou v Belgii a Nizozemsku, hrušek se tam letos urodilo také dostatek. "To znamená, že velkoobchodní cena jablek bude pro nás stejná nebo nižší než loni, vyšší určitě nebude. Naše hrušky se kvůli dovozu ze zahraničí dostanou na trh někdy v únoru a březnu," řekl Vaněk.

Sadař vlastní 42 hektarů, jablek a hrušek ročně sklidí kolem 600 až 700 tun, švestky plodí přibližně 100 tun ovoce. Úrodu prodává odbytovému družstvu CZ Fruit, které je dodává například do sítí obchodů Kaufland nebo Billa. "V maloobchodě farmářské ceny budou kolem 20 korun, pro nás velkoobchodní ceny po odečtu všech skladovacích a manipulačních nákladů budou za pět až sedm korun za kilogram jablek," řekl Vaněk.

Sklízet se začne v Kojících na Pardubicku ke konci týdne. Česáči jsou většinou ze zahraničí. "Loni se nám docela podařilo sehnat zahraniční brigádníky, ne přes pracovní agentury. Mrzí mě, že Češi, ač by mohli, protože jsou třeba nezaměstnaní, tak jít česat ovoce nechtějí," řekl Vaněk.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:20