Agris.cz - agrární portál

Výrobci musí do mouky přidávat kyselinu listovou, rozhodla britská vláda

21. 9. 2021 | ČTK

Britská vláda dnes oznámila, že výrobci budou muset do bílé pšeničné mouky přidávat kyselinu listovou. Opatření podle listu The Times zavedl kabinet ve snaze snížit množství dětí, které se rodí s vrozenými vadami, jako je rozštěp páteře.

Británie se tak připojí k desítkám zemí včetně Austrálie, Nového Zélandu či Kanady, které již obohacují mouku kyselinou listovou. Ta pomáhá s vývojem nervových kanálů, z nichž se vyvíjí mozek a mícha.

Lékaři po tomto kroku dlouhodobě volali. Odborníci odhadují, že dostatečný příjem kyseliny listové v těhotenství může snížit riziko poškození míchy či mozku u dětí až o 70 procent. Kyselina listová se často bere jako potravinový doplněk, jinak se vyskytuje hlavně v zelenině, například ve špenátu, růžičkové kapustě či brokolici.

"Jen málo věcí je tak důležitých jako zdraví dětí a mouka obohacená o kyselinu listovou je rychlé a snadné řešení, jak přispět k jejich vývoji. Rodiče a rodiny získají větší klid a přispěje to ke zdraví dospělých po celé zemi," uvedl britský premiér Boris Johnson.

Do mouky se v Británii přidává vápník, železo, vitamín B3 a B1, což je opatření ustanovené nedlouho po konci druhé světové války.

Podle britské vlády by nové nařízení nemělo představovat výraznou změnu pro místní výrobce mouky. Informaci o obohacení kyselinou listovou budou muset uvést na obalu.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:30