Agris.cz - agrární portál

Britská vláda uzavřela dohodu na obnovení výroby CO2 pro potravinářství

22. 9. 2021 | ČTK

Britská vláda uzavřela s americkou společností CF Industries dohodu na částečné obnovení výroby oxidu uhličitého pro potravinářské odvětví. Informovala o tom dnes stanice BBC. Dohoda podle stanice bude stát britskou státní pokladnu několik desítek milionů liber.

Na CF Industries připadá zhruba 60 procent výroby oxidu uhličitého pro britské potravinářství. Společnost má v Británii dva závody, kde ale minulý týden přerušila výrobu kvůli vysokým cenám plynu. V rámci dohody s vládou obnoví produkci v jednom závodě.

Podle britského ministra pro podnikání Kwasiho Kwartenga dohoda zaručí stabilní dodávky oxidu uhličitého britským podnikům. Vláda poskytne finanční pomoc americké společnosti po dobu tří týdnů, než se "trh s oxidem uhličitým přizpůsobí světovým cenám".

Tento týden někteří výrobci masa varovali, že mají zásoby oxidu uhličitého jen na několik málo dnů. Plyn je ve výrobě zásadní, používá se pro omámení zvířat před porážkou a k prodlužení trvanlivosti potravin.

Oxid uhličitý se používá i v dalších potravinářských sektorech, například k sycení piva, cideru a dalších nápojů. Výrobci v úterý varovali, že kvůli nedostatku plynu hrozí do deseti dnů výpadky v dodávkách potravin do obchodů, uvedla stanice Sky News.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:06