Agris.cz - agrární portál

Statek na Havlíčkobrodsku otevře Dýňový svět, po roční pauze dané epidemií

23. 9. 2021 | ČTK

Na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku bude od pátku otevřený Dýňový svět s dekoracemi vytvořenými ze stovek čerstvě sklizených dýní. Před rokem farmáři oblíbenou atrakci otevřít nemohli kvůli koronavirové epidemii, letos by chtěli vítat návštěvníky až do 7. listopadu. Úroda dýní je dobrá, řekla dnes ČTK Jaroslava Pipková. Víkendové slavnosti v bystřickém centru Eden zase připomenou to, že je na Vysočině v plném proudu sklízení brambor.

Rodina Pipkova pěstuje na svém statku dýně od roku 2009, letos je sklízí z více než čtyř hektarů polí. "Letošek byl pěstitelsky docela dobrý, protože bylo hodně srážek. Dýně hezky narostly," řekla farmářka. Problémy měli pěstitelé dýní jen na jaře. "Byla velká zima a trvalo dlouho, než to všechno vzešlo," uvedla Jaroslava Pipková.

Pipkovi pěstují ke stovce různých druhů a variant dýní, od velkých dýní vhodných i k vyřezávání a dlabání dekorací přes dýně na vaření po okrasné tykvičky různých barev a tvarů. Dýňový svět připravují na podzim ve dvoře a v zahradě statku přes deset let, před epidemií se tam během jednoho ročníku vystřídalo několik tisíc lidí. Letos bude otevřeno denně kromě pondělí, ve všední dny odpoledne a o víkendech od 10:00. Podrobnosti jsou na www.dynovysvet.cz

Víkendové Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku pořádá tamní turistické centrum Eden, podávat se tam bude bramborové pivo. Pestřejší program bude v sobotu, kdy se lidé mohou také zapojit do soutěže o největší a nejzvláštnější bramboru. Po oba dny budou závody jedlíků, pojídat budou brambory maštěné máslem, které zapijí mlékem. V neděli si zájemci mohou vyzkoušet i hod bramborou na koš.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:45