Agris.cz - agrární portál

Nový šéf minipivovarů: Daně už nikdo nesníží, chceme méně administrativy

23. 9. 2021 | ČTK

Daně pivovarům už nikdo nesníží, svaz minipivovarů se ale bude snažit při komunikaci se státem o úlevy v administrativě, řekl dnes těsně po svém zvolení ČTK nový prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. Chce pracovat na vzdělávání veřejnosti o pivovarském oboru.

"Každý by měl rád nižší daně a určitě bych chtěl, aby se nic neměnilo nahoru. Ale ruku na srdce - v této situaci, kdy je kasa vysypaná, příliš nevěřím tomu, že by mohlo dojít k nějakému snížení daňové zátěže. Budeme rádi, když se nebude dále zvyšovat, budeme rádi, když se vyřeší jiné úkoly jako snížení administrativy - to je vyloženě papírařina, je to šílené a obor to zatěžuje velice," řekl nový prezident.

Podle něj by se svaz neměl snažit mít co nejvíce členů, pokud nebudou aktivní. "Nejde o množství, ale o kvalitu. V případě, že budeme mít člena, který je naprosto pasivní a nepřijede ani na valnou hromadu, nereaguje na žádnou věc a dokonce nezaplatí příspěvek, tak takové členy nepotřebujeme," doplnil.

Voldřich také bude usilovat o drobné změny legislativy ohledně názvosloví pivních stylů. Dlouhodobě se svaz snaží o větší specifičnost některých názvů, v legislativě například chybí název piva "ale", místo toho je tam kategorie "plných piv" pro svrchně kvašené 11 a 12stupňové nápoje. "Některé názvy jsou kompromisem, který vyplynul z legislativy, protože strašně dlouho trvalo, než se to prosadilo. Do budoucna nebude vývoj tak dramatický, ale schválená verze není nejšťastnější. Bude potřeba novela, aby to bylo pro lidi srozumitelnější," řekl prezident.

Členové svazu by si podle něj měli uvědomit, že bez jejich aktivity se nic neudělá. "Představa některých členů, ale i nečlenů, že svaz je nějaké generální ředitelství, které rozhoduje nebo zařídí, nakoupí za ostatní a podobně, není reálná. Je to vlastně společenství konkurentů, kteří mají společný zájem - a to v oboru vzdělávání a společné spolupráce se státem," uzavřel.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 18:24