Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 24. – 26.9. 2021

27. 9. 2021 | Agris

Jižní Morava jako Chorvatsko. Česku hrozí nové extrémy, horší sucha i povodně

Po několika suchých letech zažívá Česko klidnější období. Vody je dost a příroda je nejzelenější za poslední roky. Vydržet to ale nemusí dlouho. Podle předpovědi klimatologů jsou v dohledu ještě krutější sucha i horší povodně než dosud. Proto je potřeba rychle jednat, varují experti.

Neoblíbenost brokolice či kapusty je dědičná, ukázal výzkum

Většina dětí, ale i překvapivé množství dospělých, nemá ráda košťálovou zeleninu, jako je brokolice, květák, zelí nebo růžičková kapusta. Protože jsou velmi zdravé, rodiče je svým dětem rádi dávají, ale musí překonávat jejich odpor.

Jablka se vyplatí koupit u sadařů

Loni nadúroda, letos propad. Tuzemských jablek je v tomto roce méně a z nemalé části jsou poznamenaná kroupami. Přesto sadaři naplno sklízí. Jedinou neznámou je, jak se jim podaří úrodu prodat. Cenu na trhu nemají úplně ve svých rukou, ovlivňují ji dovozy.

Vlastnosti lesních půd předurčují růst a zdravotní stav budoucích lesů

Stav a složení lesních půd jsou důležité pro budoucí růst lesů. Zásadní je hodnocení trendů vývoje chemismu lesních půd a výživy dřevin, především pak v horských oblastech. Bohužel výsledky získané vědci potvrzují nepříznivý stav lesních půd ve středních a vyšších polohách.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 27. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:56