Agris.cz - agrární portál

Danone zdvojnásobilo zisk na 52 mil. Kč, tržby rostly o devět pct na 1,58 mld.Kč

27. 9. 2021 | ČTK

Tržby potravinářské společnosti Danone v ČR loni meziročně stouply o devět procent na 1,58 miliardy korun. Zisk se zhruba zdvojnásobil na 52 milionů Kč, uvedla ve své výroční zprávě firma. Ta prodává například značky Activia, Actimel, Oikos, Kostíci nebo Fantasia. Společnosti se podle dokumentu podařilo adaptovat na koronavirový "nový normál", loňský rok tak z hlediska byznysu hodnotí jako úspěšný.

"V porovnání s loňským rokem jsme dosáhli růstu jak v prodaných kusech, tak v hodnotě o 5,5 procenta. V kategorii mléčných kysaných výrobků se nám dařilo ve většině kategorií, kde s našimi výrobky působíme a dosáhli jsme růstu 3,5 procenta. V rostlinné kategorii a sebou máme druhý rok se značkami Alpro a Provamel a podařilo se nám udržet nastavený trend a zvětšit tržby proti prvnímu roku o 13,5 procenta," uvedla společnost.

Podle její mluvčí Kataríny Palečkové se trh s mléčnými výrobky neustále mění. "Jedním hlavních efektů, které ovlivnila pandemie je vyšší poptávka po výrobcích, které nabízejí nějaké zdravotní benefity, ať už přidaná probiotika nebo vitamíny, či podporují správnou funkci imunitního systému. Prodeje těchto výrobků narostly meziročně o pět až deset procent. Dalším zjevným efektem pandemie je to, že spotřebitelé mnohem více a častěji vaří doma," sdělila ČTK. Stoupla kvůli tomu poptávka po bílých jogurtech a tvarozích různých tučností na vaření a pečení.

Počet zaměstnanců firmy na konci roku byl 107, v průměru za celý rok pak 105 stejně jako předloni. Koncern Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším výrobcem minerální vody. Od roku 2007, kdy firma koupila společnost Numico, vyrábí i dětskou výživu a speciální výživu pro zdravotní účely. Danone vlastnilo výrobní závod i v České republice, v roce 2014 však svou benešovskou mlékárnu prodalo společnosti Schreiber Czech Republic, která nyní pro Danone vyrábí mléčné výrobky.

Konkurenční Polabské mlékárny loni meziročně snížily zisk o 3,6 procenta na 98,4 milionu korun. Čistý obrat firmy vzrostl o 7,6 procenta na 1,49 miliardy korun, uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firma vyrábí mléčné produkty v Poděbradech a vlastní sýrárnu ve Varnsdorfu. Prodává pod obchodní značkou Milko.

Další konkurenci, mlékárně Olma z koncernu Agrofert, v loňském roce vzrostl zisk o devět procent na 206,9 milionu korun. Tržby Olmy meziročně vzrostly o 101 milionů korun na 3,627 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 27. 9. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:12