Agris.cz - agrární portál

Agrární komora zvažuje opět protesty kvůli chování obchodních řetězců

5. 10. 2021 | ČTK

Vedení Agrární komory ČR znovu zvažuje protesty nebo happeningy kvůli chování obchodních řetězců. ČTK to dnes sdělil prezident komory Jan Doležal. O podobě protestů a o tom, zda se uskuteční, se patrně rozhodne až po volbách. Komora se dřív rozhodla od protestů ustoupit, podmínila to ale vysvětlením chování řetězců prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomášem Prouzou na jejím prezidiu. Na prezidium se ale Prouza vypravit nechystá, sdělil ČTK.

Komora chtěla Prouzu pozvat na jednání v polovině září. Prezident agrárníků Doležal tím podmiňoval odvolání protestních akcí kvůli chování řetězců. Zemědělci uvádějí, že řetězce prodávají zboží s větší marží, zatímco jim platí stále stejné peníze.

Podle Prouzy musí být jednání v mantinelech českých právních předpisů. "Je mi líto, že Agrární komora ČR a její čelní představitelé výše uvedený dialog znemožňují svými prohlášeními o nutnosti plošného navyšování cen či dokonce veřejnou signalizací jimi vyžadované úrovně těchto cen a snahou o dosažení dohody o budoucí výši cen. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR není a nikdy nebude platformou, na které by byla jakákoliv jednání o cenách či dokonce snaha o jejich koordinaci tak, jak se snaží prosadit Agrární komora," uvedl Prouza.

Cenová jednání podle něj musí být výhradně mezi dodavateli a odběrateli. "Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR jako instituce, ani já osobně jako její prezident, nemůžeme být účastni žádné snahy Agrární komory ČR a jejích čelných představitelů o koordinaci cen, a už vůbec ne o umělé a koordinované zvyšování cen," dodal.

Podle Doležala komora se Zemědělským svazem ČR a Iniciativou zemědělských a potravinářských podniků letos napsala mateřským společnostem obchodních řetězců. Chtěla jednat o nastavení vzájemných dlouhodobě udržitelných vztahů, nechtěla dohodu o cenách. "Odpověděly jen některé řetězce a odkazovaly na své české pobočky, které zastupuje Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Obrátili jsme se proto na prezidenta SOCR Prouzu s pozváním na jednání o nastavení současných a budoucích vztahů v rámci dodavatelsko-odběratelské vertikály," řekl Doležal. "Podle ohlasů z naší členské základny řetězce se svými dodavateli nejednají, ale místo toho si diktují neférové podmínky," dodal.

Doležal uvedl, že 11 obchodních řetězců v ČR ovládá 75 procent tuzemského maloobchodního trhu a zemědělci při jednání tahají "za kratší konec provazu"."Přístup velkých obchodů ohrožuje budoucnost českého zemědělství, a tím i přístup českých spotřebitelů k domácím potravinám, které jsou kvalitní, za dostupné ceny a kamiony je nevozí tisíce kilometrů," řekl.

drh jw


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 16:14