Agris.cz - agrární portál

Haribo CZ loni klesl zisk skoro o třetinu na 23 milionů Kč

11. 10. 2021 | ČTK

Zisk prodejce bonbonů Haribo CZ loni meziročně klesl o 31 procent na 22,9 milionu Kč. Tržby firmy za prodej zboží klesly o necelé čtyři miliony Kč na 269 milionů korun. Společnost to uvádí ve své výroční zprávě umístěné do Sbírky listin. Firma chce letos skončit také v zisku, stále je za Nestlé dvojkou na trhu.

Celkový segment zaznamenal loni nárůst o 3,2 procenta. Lídrem trhu zůstává společnost Nestlé s tržním podílem 35,2 procenta, Haribo je na druhé příčce na trhu s podílem 23,9 procenta, což představuje meziroční pokles o 2,4 procenta. Třetí pozici zaujímají privátní značky s podílem 12,1 procenta, uvádí společnost v dokumentu.

Firma se rozhodla omezit spolupráci s řetězcem Lidl. "Společnosti měly rozdílné představy o oboustranném střednědobém vývoji a strategickém směřování spolupráce," uvádí firma. Docházelo podle ní také k výpadkům dostupnosti klíčových výrobků kvůli potížím s kapacitou továren.

Celkové prodeje zůstaly loni na úrovni přibližně předloňských, velká část obchodu byla ve slevách. "Letákové akce stále zůstávají jedním z nejsilnějších impulsů pro nakupujícího pro výběr výrobků," dodává společnost. Firmě loni klesla obchodní marže o 1,5 procenta. "Důvod spočívá ve zvýšení nákladů na pořízení související s vyššími cenami pořízení a změnou sortimentu," uvádí distributor. Zvýšení nákladů bylo pak hlavním důvodem snížení hospodářského výsledku, dodává. Vyšší náklady měla firma také na reklamu, administrativu a logistiku. Firma loni pořídila osobní automobily. V průměru zaměstnávala 23 lidí, stejně jako předloni.

Firma dodává na český trh například želatinové bonbóny Haribo či Maoam. V ČR působí od roku 1998, od roku 2002 má pobočku na Slovensku. Společnost byla podle svých webových stránek založena v roce 1920 v Bonnu. Její název je akronymem zakladatele Hanse Riegela a města, odkud pochází (HAns RIegel BOnn). Firma se světově proslavila medvídky z ovocného želé.

Tržby české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé loni vzrostly zhruba o 100 milionů Kč na 11,5 miliardy korun. Zisk naopak klesl o 100 milionů, tedy zhruba 17 procent, na 504 milionů Kč. Konkurenci v podobě Ferrero Česká za 12 měsíců končících loňským srpnem vzrostly tržby o zhruba 18 procent, překonaly tak tři miliardy korun. Zboží za více než dvě miliardy korun se prodalo v ČR, zbytek byl vývoz na Slovensko. Zisk společnost zvýšila skoro o pětinu na 61,95 milionu Kč.


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:25