Agris.cz - agrární portál

Šéf Madety: Potěšil mě výsledek Spolu, nová vláda bude muset šetřit

11. 10. 2021 | ČTK

Generálního ředitele největší české mlékárny Madeta Milana Teplého potěšilo, jak dopadla ve volbách koalice Spolu. Je zvědav, jaký postup zvolí prezident Miloš Zeman. Teplý míní, že prezident dnes pověří premiéra Andreje Babiše (ANO) sestavením vlády. Nový kabinet bude muset škrtat ve výdajích, začít šetřit a měl by zastavit Green Deal, řekl dnes ČTK Teplý.

Výsledky voleb ho překvapily. "Čekal jsem trošku mírnější ústup ze slávy ANO, ale velice schvaluji, jak to dopadlo, konvenuje mi to. Překvapili mě Piráti, tam se staly nějaké chyby. A teď jsem zvědavý, co udělá pan prezident, protože očekávám, že dnes v jedenáct hodin pověří pana Babiše zahájením jednání o sestavení vlády, a to už nevím, co si o tom myslet. Když dnes člověk slyší, v jakém je zdravotním stavu, tak nedokážu predikovat, co udělá. Určitě není ve stavu, že by se na tahle jednání těšil, to si troufnu říct," řekl Teplý.

Potěšilo ho, že vyhrála koalice Spolu. Jenom se obává, aby se ODS, která je podle něj v komfortním postavení, nerozhodla, že půjde do vlády s ANO. Teplý si myslí, že by to nebylo dobře.

Nový kabinet bude podle něho muset řešit hodně problémů. "Především začít škrtat na výdajové stránce a začít trochu spořit. Tohle rozhazování není možné. A druhá věc je - ohledně potravinářství, zemědělství - zastavit to zelené šílenství," řekl Teplý. Problémem je podle něj i situace v automobilovém průmyslu, když zmínil omezení výroby ve Škoda Auto.

Další věc, z níž podle svých slov nespí, jsou rostoucí ceny energií a nafty. Kdyby se nafta dostala na cenu 40 korun za litr, mělo by to na potravináře velký dopad, uvedl. "Zemědělci budou chtít jedenáct korun za litr mléka a měli by svým způsobem pravdu. A my, když budeme platit jedenáct korun za litr mléka a čtyřicet za litr nafty, tak to nepromítneme do cen? A kdybychom to do nich promítli, tak kostka másla z Madety bude stát nějakých 65 korun?" dodal Teplý.


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:49