Agris.cz - agrární portál

Ceny jablek v září klesly o 14 procent na 37 Kč/kg, v akcích jsou i za 20 Kč

12. 10. 2021 | ČTK

Ceny jablek v českých obchodech v září meziročně klesly o 14 procent na 37,34 koruny za kilogram. Akční ceny jablek v obchodních řetězcích se nyní pohybují od 20 do 25 korun za kilogram. Přímo u pěstitelů se jablka dají koupit podle odrůdy a kvality přibližně v rozmezí od 20 do 30 korun za kilogram. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), letákových akcí obchodních řetězců a vyjádření Ovocnářské unie ČR. Jablka jsou v Česku ovocem, které lidé spotřebují nejvíc.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík ve vyjádření pro ČTK upozornil na to, že loňské ceny jablek byly vyšší než obvykle, protože tehdy již jablka v zásobě nebyla. "Letos zásoba vydržela až do nynější nové sklizně, takže nebyl deficit, kdy by se musela dovážet drahá jablka z jižní polokoule. Letos se v Evropě čeká úroda na průměrné úrovni," řekl Ludvík.

Ovocnáři upozorňují na to, že ceny jablek se v Česku řídí vývojem trhu a cen v Evropě, protože dovoz pokrývá zhruba polovinu české spotřeby. Ceny závisí zejména na situaci v Polsku a Itálii, odkud se jablka do Česka hlavně dovážejí.

Pro ovocnáře bude podle Ludvíka zásadní, jaké ceny dostanou od obchodních řetězců. "Zatím jsme na začátku sezony a obchod ještě pořádně neběží," uvedl Ludvík. Farmářské ceny se podle něj nyní podle odrůdy a kvality pohybují včetně dopravy, balení a obalů mezi 14 až 20 korunami za kilogram, což je na hranici rentability.

Rekordní ceny jablek byly v Česku v srpnu roku 2020, kdy dosáhly 49,59 koruny za kilogram. Důvodem tehdejší vysoké ceny byla podprůměrná úroda jablek v Evropě v roce 2019 a z toho plynoucí rychlejší vyprodání zásob.

Průměrný Čech ročně sní asi 23 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 85 kilogramech na osobu a rok.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 23:19