Agris.cz - agrární portál

Ve Vinařství Vaďura v Polešovicích pokračuje letošní sklizeň hroznů

13. 10. 2021 | ČTK

V rodinném Vinařství Vaďura v Polešovicích na Uherskohradišťsku pokračuje sklizeň hroznů. Začala v září, trvat by měla do konce října, řekl dnes ČTK spolumajitel podniku Zbyněk Vaďura. Úroda je podle něj letos asi o pětinu nižší než loni, v létě část vinné révy napadly houbové choroby. Kvalita hroznů, kterých vinařství každoročně sklidí desítky tun, je však díky příznivému počasí v uplynulých týdnech nadprůměrná.

"Díky babímu létu úroda vypadá velmi pěkně a neprší jako loni. Loni jsme třeba i tři čtyři dny v kuse nešli kvůli dešti. Co se týče kvantity, tak je tak o 20 procent nižší než v předešlých letech. Ale na druhou stranu kvalita je výborná, cukernatost právě díky babímu létu vyskočila už do přívlastkových hodnot i do výběrů z hroznů. Takže dneska už sklízíme kvalitu hroznů ve výběrových cukernatostech, to znamená nad 24 stupňů." uvedl Vaďura.

Právě cukernatost hroznů má vliv na chuť vína. "Je vysoká, ale zase není úplně tak problémová, třeba jako byla v roce 2018, což byl subtropický rok. Pokud je cukernatost při sklizni vyšší, tak je to něco za něco. Aby cukr prokvasil, tak holt bude třeba v některých vínech mírně vyšší alkohol. Ale pokud se to umí, tak to není takový problém," řekl vinař. Podnik podle něj i tentokrát bude vyrábět převážně suchá vína.

Dnes sklízeli pracovníci vinařství a brigádnice ve viniční trati Míšky odrůdu Floriánka určenou k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Pod střechou už jsou například odrůdy Muškát moravský, Aurelius, Rulandské bílé, Rulandské šedé nebo Chardonnay. V pondělí se sbírala odrůda Sauvignon. "Čeká nás Tramín červený, Ryzlink rýnský, Hibernal. Ale těch máme relativně nejvíc," uvedl Vaďura.

Část hroznů vinařství nakupuje z Maďarska a od vinařů z okolí. Ceny vína zatím ve srovnání s minulým rokem neměnilo. Po Novém roce však podle Vaďury nejspíše zdraží sudové víno, nárůst cen by měl být do deseti procent. Podnik z valné většiny vyrábí bílá vína, která tvoří asi tři čtvrtiny jeho produkce. Zbývající část připadá na vína červená a růžová.

Vinařství Vaďura hospodaří na 12 hektarech vinic. Na ploše dalších zhruba dvou hektarů chystá výsadbu nových. "Na jaře plánujeme sadit odrůdu Solaris, dále budeme sadit odrůdu Aurelius a napřesrok také Muškát moravský," řekl Vaďura.

Společnost hrozny zpracovává v areálu vybudovaném v roce 2008. Každoročně podle Vaďury prodá zhruba 70.000 lahví, což je asi třetina celkové produkce. Její většinu nadále tvoří sudové víno. Vína podnik prodává především ze svého sklepa v Polešovicích, k dostání jsou například také ve vinotéce v Uherském Hradišti.

Viktor Chrást


Zdroj: ČTK, 13. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 05:19