Agris.cz - agrární portál

O moštování ve mšenské moštárně je zájem, podnik čeká další rozvoj

14. 10. 2021 | ČTK

O moštování v nové mšenské moštárně je zájem, zákazníky zaujala i možnost výkupu jablek. Lidé sem míří nejen z blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších částí regionu. Podnik čeká další rozvoj, zaměří se například na výrobu marmelád z lokálních produktů či cider. ČTK to za moštárnu, která spustila provoz v září, řekl Jiří Guttenberg.

Pěstování jablek má podle Guttenberga v regionu tradici, ke které se její provozovatelé chtěli vrátit. Zároveň jim je blízký ekologický způsob hospodaření. Nyní mají šest hektarů vlastních sadů a další čtyři hektary plánují osázet. Moštárna by měla postupně rozšiřovat své pole působnosti, v zimě chce zpracovávat citrusové plody, ale především se hodlá podle majitelů zaměřit na regionální produkci. "Hlavně chceme nakupovat ovoce na marmelády tady z Kokořínska," uvedl Guttenberg.

Zákazníci si zde mohou nechat udělat mošt z donesených jablek nebo zakoupit ten z místní produkce. Nechybí ani možnost pasterace. Podnik také jablka vykupuje, a to za čtyři koruny kilogram jablek.

Mošt ve Mšeně stáčí do skleněných lahví nebo do třílitrových takzvaných bag-in-boxů, které jsou podle Guttenberga k přírodě šetrnější i nejpraktičtější. Právě o tento typ balení je vysoký zájem.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 20:58