Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13.10. 2021

14. 10. 2021 | Agris

Mlékárna Madeta zdraží od ledna výrobky o dvě až tři procenta

Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022 o dvě až tři procenta. Příčinou jsou vyšší náklady, ceny nafty, elektřiny i obalů, řekl dnes ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý. Vedení mlékárny zároveň očekává, že kvůli všeobecnému zdražování klesne kupní síla v zemi.

Maďarsko podle Bratislavy zrušilo plány na nákup půdy v sousedních zemích

Maďarská vláda podle šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka zrušila své dřívější rozhodnutí o vzniku fondu na podporu nákupu zemědělské půdy v sousedních zemích. Původní záměr Budapešti vyvolal nevoli Bratislavy, Korčok minulý týden kritizoval také to, že Maďarsko předem neinformuje Slovensko o svých aktivitách v zemi.

Svatomartinského bude stejně jako před covidem, v plánu je i košt

Mladého vína označeného značkou Svatomartinské by měli vinaři letos vyrobit srovnatelné množství jako před pandemií, tedy asi 2,2 milionu lahví. Zároveň by se po roční pauze měl uskutečnit tradiční velký košt těchto vín v Brně na náměstí Svobody.

Meziplodiny zdobí českou krajinu, zemědělci je pěstují stále častěji

V České republice za posledních 10 let výrazně vzrostl podíl zemědělských ploch, na kterých se pěstují takzvané meziplodiny. Jejich cílem tedy není pěstování na výnos a zisk, ale mají pro půdu jakousi regenerační funkci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 14. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:37