Agris.cz - agrární portál

Zemědělské organizace europoslancům: Odmítněte části ekologické strategie

14. 10. 2021 | ČTK

České zemědělské organizace vyzvaly europoslance, aby odmítli části ekologické strategie Od vidlí po vidličku neboli Od zemědělce ke spotřebiteli (Farm to fork strategy). Obávají se zdražení a snížení produkce. Pod dopis europoslancům se podepsali představitelé Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Potravinářské komory ČR a Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a Slovenské poľnohospodárské a potravinárské komory. ČTK o tom dnes informovali zástupci organizací. Hlasovat o strategii by měl europarlament zhruba za týden.

Organizace chtějí, aby europoslanci nehlasovali jenom o celkové strategii, ale aby se zaměřili na tři její části, které jim nejvíce vadí. Jde například o snižování zemědělských emisí metanu a dalších dusíkatých plynů o 20 až 30 procent. "Následkem tohoto článku by podle studií Copa-Cogeca došlo k významnému poklesu produkce evropského zemědělství, zvýšení počtu lidí pociťující nedostatek potravin nejméně o 22 milionů a současně snížení vývozu zemědělsko-potravinářských výrobků a zvýšení dovozu ze třetích zemí," uvádí zemědělci. Copa Cogeca je evropské zájmové zemědělské sdružení.

Mnoho návrhů ve strategii je podle zemědělců ve vzájemné rozporu. "Například je cílem snížení emisí metanu z chovů, což povede ke snížení stavů hospodářských zvířat. Tím vznikne vyšší potřeba dodání živin, ale jiný cíl stanovuje snížení spotřeby těchto živin. Hrozí tak nejen ztráta úrodnosti, ale i ztráta organické hmoty, a tím poškození zemědělských pozemků," dodal předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové představuje strategie příležitost ke zlepšení životního stylu i prostředí. Otázkou podle ní ale je, za jakou cenu. "Plánovaná přeměna bude velice nákladná, není jasné, jakým způsobem ji budeme financovat, jak rychle a v jakém sledu ji budou realizovat ostatní členské státy, nutná bude revize Společné zemědělské politiky a v neposlední řadě nutnost úzké spolupráce soukromého sektoru. Z globálního pohledu je nezbytné, aby stejnou míru aktivitu jako EU vykazovali i ostatní světoví hráči. V opačném případě tak nedojde k žádnému snížení globálních emisí a úsilí EU například o uhlíkovou neutralitu bude zmařeno," uvedla.

Zemědělský svaz ČR plánuje na čtvrtek na téma dopadových studií evropských strategií tiskovou konferenci.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:55