Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 14.10. 2021

15. 10. 2021 | Agris

Na chytré farmě se urodí víc. Startup radí zemědělcům, jak využívat data

Zemědělství je vcelku konzervativní obor, digitalizace do něj proniká pomalu. Sice už existují stroje, které se pohybují na centimetr přesně, na pole pronikají traktory bez řidiče, ale řadu věci dělají zemědělci stále postaru. Firma CleverFarm to chce změnit.

Analýza: Ze základních potravin meziročně nejvíce zdražilo máslo

Z vybraných základních potravin podle analýzy akčních letáků sedmi největších českých řetězců meziročně nejvíce zdražily máslo a chléb. Cena másla proti loňsku stoupla o 47 procent na průměrných 184 korun za kilogram. Chléb zdražil průměrně o 30 procent na zhruba 29 korun.

Letošní sklizeň brambor podle odborníků z Agdata: obdobné výnosy jako loni, pokulhávající kvalita

V říjnu stále ještě probíhá hlavní sklizeň letošních brambor, podle letního počasí a zářijového sběru se však dá již odhadovat letošní výnos. Ten by se podle Lukáše Musila, odborného konzultanta ministerstva zemědělství a zároveň obchodního ředitele Agdata, měl blížit loňským číslům, maximálně o pár desítek tisíc tun méně, což činí zhruba 5 %.

Zemědělské organizace europoslancům: Odmítněte části ekologické strategie

České zemědělské organizace vyzvaly europoslance, aby odmítli části ekologické strategie Od vidlí po vidličku neboli Od zemědělce ke spotřebiteli (Farm to fork strategy). Obávají se zdražení a snížení produkce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 15. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 04:26