Agris.cz - agrární portál

V hospodách začínají čepovat Keprník z letošní sklizně horského chmele

19. 10. 2021 | omnimedia.cz

Právě dozrál čas, aby se začaly narážet první sudy letošního Keprníku, chlouby pivovaru Holba. Jeho specifickou hořkost, kterou u nás žádné jiné pivo nemá, mu dodává unikátní surovina, horský chmel z Jeseníků. Jedinečný ležák hanušovického pivovaru je k mání již čtvrtou sezónu. U jeho zrodu byl i známý český herec a režisér Miroslav Krobot, který se stal jeho patronem. Tuto čestnou funkci po něm v roce 2019 převzala herečka a další místní rodačka Lucie Políšenská.

Domovem jedinečného ležáku Keprník jsou Jeseníky. Zrodil se jako ostatní piva hanušovického pivovaru z darů jejich ryzí přírody, tedy z křišťálově svěží vody horských pramenů, kvalitního chmele a sladu z podhorských ječmenů. Má v sobě ale něco víc – unikátní surovinu v podobě horského chmele, jíž v žádném jiném českém pivu nenajdete. A právě díky své jedinečnosti si zasloužil náležitě pokřtít.

„Letošní křest byl výjimečný v tom, že proběhl po roční odmlce. Všichni účastníci, věrní fanoušci našeho pivovaru, se akce nemohli dočkat. Mohli se tak poprvé napít z půllitru plného Keprníku chmeleného horským chmelem sklizeném teprve před pár týdny. Můžeme s radostí říci, že i když tento jedinečný ležák slaví teprve čtvrté výročí, našel si řadu příznivců. Rok od roku po něm stoupá poptávka. Proto pečlivě chráníme naleziště vzácného horského chmele, který završuje a zdobí vůni a chuť našeho Keprníku,“ prozrazuje Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Orosenému půllitru s Keprníkem neodoláte. Naláká vás už jenom jeho barva připomínající lesní med korunovaná čepicí pěny. Když přičichnete, možná se vám vybaví ryzí horská jesenická příroda, kterou je tento jedinečný ležák naprosto plný, což se projeví také na jeho samotné chuti. Snoubí v sobě zemitost i jiskrnost zároveň a vše podtrhuje nezaměnitelná hořkost unikátního horského chmele, který češou zaměstnanci Holby tradičním způsobem - ručně.

„První várku Keprníku z letošního horského chmele si můžete vychutnat od 18. 10. 2021. Jeho jedinečnost podtrhuje také to, že bude prozatím k dostání pouze na čepu v hospodách nebo restauracích. Myslíme ovšem na všechny, kteří by chtěli letošním Keprníkem někoho obdarovat na Vánoce. Proto se bude za pár týdnů prodávat ve vybraných prodejnách i ve dvoulitrových lahvích,“ dodává Luděk Reichl.


Zdroj: omnimedia.cz, 19. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:31