Agris.cz - agrární portál

Republikový unikát. V jablonecké přehradě čistí vodu travnaté ostrůvky

19. 10. 2021 | Denik.cz

Na hladině druhé přehrady ve Mšeně v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji plují zelené ostrovy. Je jich čtyřicet, jednou za rok se musí posekat. Úkaz si chodí místní okukovat. Mnozí netuší, o co jde.

„No, je to umělé, to je vidět. Netuším, na co to je, možná pro kachny,“ ukazoval starší muž zřejmě své vnučce. A nebyl sám. „Já jsem slyšel, že by to mělo nějak čistit vodu, jen nevím jak,“ sdělil pětačtyřicetiletý Petr. 

Má pravdu, ostrůvky opravdu čistí vodu. „Plovoucí ostrovy jsou vlastně kořenovými čistírnami vody, které mají hned několik funkcí,“ vysvětlil ředitel liberecké pobočky společnosti Photon Water, která ostrůvky instalovala, Petr Kvapil. 

Ostrovy svým kořenovým systémem z vody odčerpávají živiny a vodní sloupec mírně zastiňují, čímž zužují prostor pro rozvoj sinic a řas. „Zároveň kořeny vegetačních ostrovů poskytují úkryt a podmínky pro rozvoj zooplanktonu a dalších organismů konkurujících sinicím a řasám s pozitivním dopadem na celkovou biodiverzitu a podporu samočistících funkcí s vlivem na kvalitu vody,“ přiblížil Kvapil. 

Ostrůvky jsou nyní na hladině druhé přehrady blízko hráze mezi první a druhou nádrží. „Uspořádané jsou do šachovnice, aby pokryly co největší vodní plochu. Čtyři desítky ostrůvků tak pokryjí zhruba 600 metrů čtverečních,“ popisuje Kvapil. 

Zelené ostrovy společnost použila k čištění vody na jablonecké přehradě poprvé v České republice, další aplikaci provedla během letošního léta v Praze, a to na Vltavě v Dock maríně A. Jde o třetí prvek z celé řady opatření proti sinicím na kaskádě mšenské přehrady. Tím prvním bylo odkanalizování okolí všech tří přehrad, druhým opatřením jsou plovoucí pontony s ultrazvukovou technologií na ploše první přehrady. 

Ale za vše se platí. Jablonecký magistrát bude za nájem vodní plochy platit ročně 14 tisíc korun. „S Povodím Labe jsme uzavřeli smlouvu zatím na pět let,“ doplnil náměstek primátora Petr Roubíček. 

Problémové sinice

Se sinicemi v přehradě Mšeno se Jablonec poprvé potýkal v roce 2008, dočasný zákaz koupání platil v přehradě na konci srpna roku 2018, kdy množství sinic překročilo limit a hodnoty hrozily akutním poškozením zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430 300 buněk/ml a na pláží U Prutu 480 900 buněk/ml.

V obou případech překročila jakost vody limit III. stupně, což značí zhoršenou jakost vody. V červenci minulého roku vyděsily Jablonečany velká zelenomodrá skvrna, kvůli které byla vztyčena i norná stěna. Rozborem se ale ukázalo, že jde o velké množství uhynulých sinic. 

Společnost Photon Water Technology s Jabloncem spolupracuje již od roku 2019, kdy byly poprvé využity plošiny s ultrazvukovým zařízením na likvidaci řas a sinic. Společnost se zabývá zejména výzkumem a vývojem v oblasti přírodních a technických věd, shromažďováním, úpravou a rozvody vody. V Libereckém kraji v poslední době završila například projekt revitalizace mokřadu na louce pod Chrastenským vrchem v Hamru na Jezeře.


Zdroj: Denik.cz, 19. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:07