Agris.cz - agrární portál

Za objednané cukroví si zákazník letos opět připlatí

20. 10. 2021 | pekarske-technologie.cz

Vánoční cukroví na objednávku ani letos neklesá na popularitě. Ať už se jedná o soukromníka pečícího výhradně z domácích surovin či o obchodní řetězce, poptávka po cukroví je velká a již nyní v říjnu se objednávky jen hrnou. Rostoucí poptávka a stoupající ceny surovin sebou však přináší i opětovné zdražení těchto tradičních vánočních cukrovinek.

Cukroví je symbolem Vánoc a nemělo by chybět na vánoční tabuli v žádné české domácnosti. Kdo nemá před svátky dost času nebo není zrovna zručným pekařem, ten si ušetří práci a raději si připlatí. V supermarketu jsou ceny nižší, avšak cukroví není úplně „jako od babičky“. Soukromí cukráři naopak nabídnou vysokou kvalitu, za kterou však zákazník také zaplatí. Ať tak jako tak, ceny porostou všude, jelikož došlo k výraznému nárůstu cen energií, surovin i mezd, které se projeví asi pěti až desetiprocentním zvýšením ceny finálního produktu.

Jaké jsou letošní ceny cukroví?

Zprávy o rostoucích cenách vánočního cukroví můžeme na internetu i v novinách sledovat každý rok a je to logické. Vzroste-li cena vstupů, musí se to někde projevit, a pokud jsou používány kvalitní suroviny, projeví se to o to víc. Jen považte, pokud pouhé máslo stojí kolem 40 Kč a deset vajec řekněmě kolem 30 Kč a připočítáme kvalitní mouku, koření, med, ořechy či další suroviny, nevyjde nás cukroví lacino ani v případě, že jej pečeme doma. Zvážíme-li potom ještě lidskou práci, energie a další náklady, potom nám musí být jasné, že nejde o malou položku vánočního rodinného rozpočtu.

Kilo cukroví na internetu se pohybuje od asi 350 Kč, ale není výjimkou, že cena přesahuje i 1000 Kč. Závisí na lokalitě, velikosti a věhlasu e-shopu, použitých surovinách a dalších faktorech. Jde-li o cukroví bezlepkové, cena za kilogram zřídkakdy klesne pod hranici 1000 Kč.

V supermarketu se cena cukroví pohybuje asi od 250 Kč za kilo a pokud si dobře přečtete ingredience, může chutnat opravdu jako to domácí. Například v řetězci Globus pečou 12 druhů cukroví. Peče se zde ručně, z kvalitních surovin a podle tradičních receptů.

Jak již bylo řečeno, poptávka je i letos velká, a tak si musí zákazníci s objednávkami pospíšit, protože některá pekařství a cukrářství už mají dokonce plno a další objednávky již neberou!


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 20. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:06