Agris.cz - agrární portál

Prazdroj a Microsoft pomohou chmelařům v ČR, aby včas reagovali na výkyvy počasí

21. 10. 2021 | ČTK

Plzeňský Prazdroj a Microsoft chtějí pomoci českým pěstitelům chmele, aby mohli včas reagovat na změny klimatu, výkyvy počasí a hlavně nepředvídatelné srážky v posledních letech. Společnosti se spojily s 30 experty z několika zemí, kteří vyvinou software k efektivnímu zavlažování chmelnic na Žatecku, kde je na řadě míst nedostatek vody. ČTK to řekl Ivan Tučník z Prazdroje, vedoucí projektu PRO CHMEL.

V listopadu podle něj začne newyorská firma Agritecture instalovat na šesti českých chmelových farmách čidla v půdě i na rostlinách a meteostanice. První výsledky budou do roka a chmelaři je využijí při sklizni v roce 2023, uvedl Tučník. Projekt podle něj v prvním roce přijde na osm milionů korun.

Senzory budou během jednoho rostlinného cyklu sbírat data o srážkách, vlhkosti a obsahu živin v půdě. "Microsoft a Agritecture vyvinou software, který tato data dokáže zpracovat a vyhodnotit. Mobilní aplikace pak chmelařům ukáže, kde a kdy rostliny potřebují vláhu," řekl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Aplikaci budou používat chmelaři z celého světa.

Chmel je více než mnohé jiné plodiny závislý na dostatku vláhy. Pokud má vody dost, dokáže za dva měsíce narůst až do výšky sedmi metrů a úroda je pak kvalitní, což je případ letošní sklizně, kdy může přesáhnout hranici 8000 tun suchého chmele. "Tolik se v ČR naposledy sklidilo v roce 1996, kdy byla ale podstatně vyšší výměra chmelnic. Letos na tom má hlavní podíl počasí, ale bohužel je to zase extrém," řekl šéf družstva Chmelařství Žatec Zdeněk Rosa.

ČR je jedním ze světových lídrů v produkci chmele, který pěstuje na 5000 hektarech, přes 80 procent tvoří Žatecký poloraný červeňák pro výrobu ležáku plzeňského typu. Chmelaři museli podle Rosy v poslední dekádě některé plochy kvůli klesající hladině spodních vod zcela opustit. Loňské a letošní přívalové deště jsou spíš na škodu. Voda může rostlinu poškodit, nestačí se vsáknout a odteče.

Microsoft poskytl grant 190.000 dolarů (přes čtyři miliony korun), obdobnou částku dá také Prazdroj s mateřskou společností Asahi. Oslovily firmu Agritecture, specialistu na chytrá technologická řešení pro zemědělství, která umístí na chmelnicích do půdy senzory a na jaře je pak aplikuje i na rostliny nad zemí. Data doplní Microsoft o satelitní snímky i analýzu klimatu v mikroregionech. Software s mobilní aplikací sesbíraná data vyhodnotí tak, aby pěstitelům poradil, kdy a kde mají zavlažovat. "V dalším kroku bychom jim chtěli nabídnout nástroj, který by dokázal změny počasí predikovat a s předstihem říkat, kde nezalévat a v které části chmelnice vláhu přidat," řekl Alex Mitro z Microsoftu.

Václav Prokš kš


Zdroj: ČTK, 21. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 00:40