Agris.cz - agrární portál

Komora: Nošením respirátorů znovu stoupnou zemědělským podnikům náklady

22. 10. 2021 | ČTK

Povinné nošení respirátorů bude znamenat pro zemědělské podniky další náklady, což zhorší situaci se stoupajícími cenami energií a hnojiv. Dnes to na dotaz ČTK uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Mnoho podniků totiž zajistí respirátory z vlastního rozpočtu, protože nechce tyto náklady přenášet na své zaměstnance.

"V podnicích zemědělské prvovýroby nelze omezit provoz ze dne na den jako v jiných oborech, například v živočišné výrobě je třeba zajistit pravidelný režim a pohodu zvířat každý den. Je proto v jejich zájmu co nejvíce snížit riziko nákazy covidem-19. Kvůli zamezení šíření tohoto onemocnění dokonce v minulosti přespávali někteří zaměstnanci přímo v podnicích a do směnného provozu se zapojilo také vedení řady podniků," uvedl prezident.

Podle něj ale zemědělci čelí řadě kontrol ze strany úřadů, které můžou riziko přenosu choroby zvýšit. "Z našeho pohledu by bylo nyní na místě omezit zmíněné kontroly skutečně jen na ty nejnutnější a ostatní odložit na dobu, kdy počty nakažených covidem-19 budou vykazovat příznivější vývoj," doplnil.

Zemědělci se také obávají zvyšujících se cen obalů nebo mzdových nákladů, ale také syntetické močoviny AdBlue, která je nutná k provozu moderních dieselových motorů.

"To může přispět ke zvýšení nákladů na přepravu potravin či dokonce zkomplikovat dodávky potravin," uzavřel Doležal.

Šíření nemoci covid-19 v Česku zrychlilo za jediný týden na více než dvojnásobek, epidemie se tak začala vyvíjet podle rizikového scénáře. Vláda proto ve středu schválila několik opatření, která by měla šíření onemocnění zpomalit. Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Od listopadu pak bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti a testy na covid zdarma budou jenom pro lidi do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo pro ty, kteří se nemohou očkovat. Některé krajské hygienické stanice spolu s vedením krajů doporučují školám na začátek příštího týdne vyhlásit ředitelské volno, a prodloužit tak nadcházející podzimní prázdniny.

drh mal


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:35