"Zlatý" konec roku se hospodám rozplývá. V létě lepily ztráty, teď firmy ruší večírky

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
22. 10. 2021 6:37
Restauracím se v létě dařilo, srpen byl z pohledu tržeb srovnatelný s rokem 2019, září dokonce předcovidový rok překonalo. Zalepit rány po měsících koronavirové uzávěry se ale podnikům zdaleka nepodařilo. V ohrožení je navíc předvánoční čas, který bývá spolu s létem nejziskovější. Restaurace se shodují, že kvůli sílící epidemii může být letos závěr roku slabý.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

V červenci restaurace dosáhly nejvyšších tržeb za uplynulého dva a půl roku. Ukázala to data firmy Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina tuzemských gastronomických zařízení. Srpen byl pak srovnatelný s loňskem i předloňskem a v září si podniky oproti předchozím dvěma rokům polepšily o více než deset procent. 

"Během léta se zdražovalo, takže za vyššími tržbami minimálně zčásti stojí navýšení cen. Nicméně třeba v srpnu se projevil naprosto zásadní vliv počasí. Navzdory zdražení byly souhrnné tržby stejné jako loni, protože ve druhé půlce měsíce bylo počasí ve srovnání s červencem podstatně horší," doplnil k datům ředitel firmy Dotykačka Petr Menclík.

Zvyšování cen bylo podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (ASMP) citelné už na jaře ještě v době, kdy restaurace kvůli šíření epidemie nemohly normálně fungovat. "Zdražování se děje už od jara, protože už tehdy začaly stoupat ceny potravin. K jednomu z největších zvýšení cen tedy došlo už v lockdownu," řekl pro on-line deník Aktuálně.cz Kastner. 

Podle něj navíc majitelé budou ceny v jídelních lístcích dál navyšovat. Kastner odhaduje, že obecně půjde o zdražování v řádech deseti až dvaceti procent. Restaurace podle něj musí bojovat se skokovým nárůstem nákladů, ať už jde o suroviny, energie nebo platy pracovníků. 

O blížícím se zdražování ve výši až dvaceti procent hovoří i mluvčí společnosti Storyous Jana Kohoutová. Ten taktéž poskytuje restauracím pokladní systémy. Kohoutová ale zdůrazňuje, že jde zatím pouze o odhady. Dalšímu navýšení cen se ale gastronomická zařízení podle ní zkrátka nevyhnou. 

Průměrná tržba vzrostla o necelá čtyři procenta

Podle údajů společnosti Storyous lidé v letošním třetím čtvrtletí, tedy za červenec až září, utratili meziročně o devět procent více. Při jedné návštěvě restaurace utratili lidé v létě průměrně skoro o desetinu více než loni. Celkové tržby však rostly jen o 3,6 procenta, protože lidé chodili do podniků méně často. A s nastupujícím podzimem počty zákazníků podle dat z pokladen dál klesají.

Nižší obsazenost restaurací předpovídá i Kastner, dosud se ale podle něj gastru relativně dařilo a Češi se zdražování nezalekli. "Tržby v posledních týdnech nebyly vůbec špatné. Samozřejmě se v plném objemu nevrátili zahraniční turisté, takže restaurace závislé na turismu možná tak dobrá čísla neměly. Pro zbytek trhu ale bylo oživení patrné," míní. 

Kastner se nicméně obává, jak pro restaurace dopadne předvánoční období, které bývá pro podniky spolu s létem nejsilnější sezonou - firmy pořádají vánoční večírky, lidé se před svátky také s oblibou schází. Kastner tak připomněl středeční rozhodnutí vlády, že restaurace musí od prvního listopadu kontrolovat u hostů bezinfekčnost na koronavirus.

"S kontrolou testů se ale nějak popasujeme. Pomohou nám s tím organizátoři večírků tak, že objednavatel podnik ujistí, že na sešlost dojdou pouze lidé, kteří opatření splňují," popsal Kastner, podle nějž bude také velmi důležité, jak bude o epidemii informovat restauratéry nová vláda. 

Restaurace cítí skepsi

Podniky, které oslovilo Aktuálně.cz, se shodují, že zlatý závěr roku letos spíš nepřijde. "Zatím to na moc bohaté období nevypadá. Přijde mi, že firmy vyčkávají, co se bude dít, zda se zase zavedou nějaká opatření. Zatím spíš poptávají, ale nic napevno nepotvrzují," uvedla Denisa Šmerhová z pražské restaurace Salabka. V roce 2019 před vypuknutím epidemie přitom už měly termíny kolem Vánoc běžně rezervované. 

Podobně mluví i Václav Kaftan, majitel restaurace Petřínské terasy v Praze. "Pořád je to špatné. Obzvláště teď, když je zase tolik nakažených, všichni plánované akce ruší," sdělil. 

Situaci vidí skepticky i Martin Kalicher ze skupiny Bauer Hotel Group, jež v hlavním městě provozuje několik podniků. "Momentálně panuje obrovská obava, jak se s rostoucími čísly zachová vláda ke gastrosektoru. Vánoce jsou za dva měsíce, ale většina firem poptává spíše menší firemní akce na poslední chvíli během podzimních měsíců. To je největší změna oproti roku 2019, kdy se firemní večírky standardně poptávaly hned po letních prázdninách," popsal.

Také Kateřina Holnová z Asociace restauratérů APRON zatím ohledně předvánočního období mluví opatrně. Současně zdůrazňuje, že i kdyby se nakonec závěr roku vydařil, rány, které epidemie uštědřila podnikům, se jen tak nezahojí.

"To, že bychom se zahojili na ztrátách, je absolutně nemyslitelné. Zavřeno bylo půl roku a ztráty jsou tak velké, že to jedno vánoční období určitě nezahojí," domnívá se Holnová.

Možné znovuzavření podniků Kastner označuje za černý scénář. Podle ředitele firmy Dotykačka Menclíka za celou dobu epidemie zkrachovalo odhadem dvacet procent podniků, současně jich ale deset procent vzniklo.

"Co se týče zkrachovalých podniků, přesné číslo prakticky nejde udat, protože vše se dělo v dlouhém časovém období. Podniky končily postupně v závislosti na jednotlivých vlnách omezení. Zároveň v mezičase nové vznikaly, což souvisí i s přirozenou obměnou trhu," dodal Menclík.

 

Právě se děje

Další zprávy