Agris.cz - agrární portál

Majitel Becherovky Pernod Ricard díky silné poptávce výrazně zvýšil tržby

24. 10. 2021 | ČTK

Francouzská nápojová společnost Pernod Ricard díky silné poptávce výrazně zvýšila tržby. V prvním finančním čtvrtletí, což je od července do září, meziročně vzrostly asi o 20 procent na 2,7 miliardy eur (69 miliard Kč). Druhý největší výrobce lihovin na světě po firmě Diageo, který mimo jiné vlastní českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB), to uvedl ve svém dnešním sdělení.

Při započtení pohybů směnných kurzů byly tržby ještě vyšší. Analytici očekávali, že tržby vzrostou o 15,7 procenta.

Pernod Ricard, mezi jehož nejznámější značky patří gin Beefeater, vodka Absolut, koňak Martell nebo šampaňské Mumm, těžil z postupného znovuotevírání barů a restaurací po pandemii covidu-19. V Číně, která je jeho druhým nejdůležitějším trhem po Spojených státech, tržby stouply o 22 procent, zejména díky tamnímu festivalu a zdražení koňaku Martell.

Ve Spojených státech tržby stouply o devět procent. Se znovu otevřenými pohostinskými zařízeními se tam zvedla poptávka po irské Jameson whiskey. V Evropě se tržby zvýšily stejně jako v Číně o 22 procent.

Pernod Ricard očekává, že svižný růst tržeb bude pokračovat až do finančního roku 2022, i když jejich růst může trochu zeslábnout.

Akcie Pernod Ricard i přes oznámený růst tržeb dnes na burze v Paříži kolem poledne ztrácely asi 0,4 procenta zhruba na 198 eur, držely se ale blízko rekordních hodnot. Ztrácel i širší akciový trh, hlavní index pařížské burzy CAC 40 odepisoval kolem 0,2 procenta zhruba na 6692 bodů.

vjn spr


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:17