Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice letos nakoupí od pěstitelů 8000 tun jablek, je to méně než loni

26. 10. 2021 | ČTK

Přední tuzemský zpracovatel ovoce, společnost Linea Nivnice z Uherskohradišťska, nakoupí letos od pěstitelů z Moravy a Slovenska zhruba 8000 tun jablek. Každoročně jich na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje přes 15.000 tun, rozdíl pokryje pořízením polotovaru ze zahraničí. Loni firma od pěstitelů nakoupila téměř 11.000 tun jablek, řekl dnes ČTK její generální ředitel Gabriel Slanicay.

Letošní úroda i kvalita jablek je podle něj průměrná. "S jablky je problém, že počet stromů v České republice klesá. Kácí se jabloně a nevysazují nové. My s tím samozřejmě máme problémy, byť nezpracováváme ovoce utržené, ale padané. Sezona bude průměrná, tudíž nám nebude postačovat to, co si dovezeme a zpracujeme, ale musíme nakoupit," uvedl Slanicay. Letošní výkupní cena jablek se podle něj pohybuje na úrovni dvou korun, loni byla i o korunu a padesát haléřů vyšší.

Společnost každoročně vyrobí přes 20 milionů litrů ovocných šťáv v kartonových obalech, které nejčastěji prodává pod značkou Hello. Kromě jablečné šťávy má mezi nimi zásadní podíl i pomerančová šťáva. Cena pomerančového koncentrátu, který podnik nakupuje z Brazílie, zůstává podobná jako v roce 2020. V sortimentu má firma 16 druhů ovoce ve formě šťáv a nektarů.

Především v prvním pololetí letošního roku se Linea Nivnice potýkala s důsledky pandemie koronaviru. V určitém okamžiku prvního čtvrtletí chybělo podle Slanicaye v práci kvůli karanténě, izolaci nebo čerpání takzvaného ošetřovného asi 40 z 280 zaměstnanců podniku. "Situace se zlepšila ve druhém kvartále, kdy jsme začali testovat antigenními testy, několik nakažených jsme takto odhalili. Teď se nám zatím nákaza vyhýbá. Výrobu jsme ale neomezovali. Za velkého úsilí zdravých zaměstnanců jsme to dokázali překonat," uvedl generální ředitel.

Podnik musel letos zareagovat na rychle rostoucí ceny surovin, polotovarů, energií, nafty, obalového materiálu, technologií i mezd. Na podzim přistoupil ke zdražení dětské výživy, v příštích týdnech plánuje zdražení také u ostatních výrobků. Nárůst cen se pohybuje v jednotkách procent, u části výrobků však přesáhne i hranici deseti procent. "Je to bezprecedentní záležitost. Za posledních 30 let je to zásadní změna v kalkulacích, cenách. Prakticky u všech výrobků musíme provést korekci cen směrem vzhůru," řekl Slanicay.Zdražení považuje vzhledem k situaci na trhu za nevyhnutelné.

Linea Nivnice patří k největším českým výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Tradici má firma i v produkci lihovin. Letos investovala zhruba 50 milionů korun do modernizace technologií, především linek a skladovacích prostor. Příští rok by měly být investice nižší. "V dohledné době chceme zahájit výrobu kečupů do skla,“ doplnil generální ředitel. Naposledy je firma vyráběla v letech 2002 a 2003.

Loni zaznamenala společnost tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 959,4 milionu korun a vykázala zisk po zdanění 74,6 milionu korun. Letos očekává podnik ve srovnání s předchozím rokem zisk ani ne poloviční a tržby za necelou miliardu korun. Společnost má zhruba 280 zaměstnanců, na trh dodává více než 300 druhů výrobků.

Viktor Chrást


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:37