Agris.cz - agrární portál

Vinaři: Na moravských vinicích zbývá sklidit pětinu hroznů

3. 11. 2021 | ČTK

Hlavní část sklizně hroznů je na většině moravských vinic u konce, v průměru zbývá sklidit okolo 20 procent hroznů. Celková sklizeň by měla být proti dlouhodobému průměru o několik procent vyšší. Hrozny z letošní sklizně mají vysokou cukernatost a mírně vyšší obsah kyselin, které zaručují výraznou aromatičnost. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Vinaři se podle něj shodují na tom, že nový ročník vyniká vysokou kvalitou a budou v něm hojně zastoupena výjimečná vína.

Beránek nevyloučil zdražení vína. Jeho cenu podle něj určuje řada faktorů, včetně cen vstupů, jako obalového materiálu, energie či služeb, které rostou enormním tempem. "Troufnu si říct, že to nebudou schopni vinaři v příštím roce absorbovat nebo pokrýt ze svých marží. Můj osobní odhad je, že většina vinařů bude muset zdražit," řekl ČTK.

Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech. Posun zapříčinily chladné jarní měsíce, které zpozdily rašení révy. Moravské vinice tak unikly jarním mrazům, které potrápily Francii i další tradiční vinařské země v Evropě. Tuzemským vinařům přálo počasí v září, které bylo teplotně nadprůměrné, s dostatkem slunečního svitu a minimem srážek.

Vinobraní bylo celý říjen s přesahem do listopadu, kdy se budou sklízet pozdní odrůdy a různé speciality. "Začátkem listopadu bychom rádi skončili. Pak budeme sklízet jen několik vybraných vinic s Ryzlinkem Vlašským a s Pálavou, kde jsme ponechali vína s krásnou ušlechtilou plísní, botrytidou. Přibližně tři hektary vinic necháváme na ledová vína, uvidíme, zda přijde mráz," uvedl ředitel Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Podmínky přály nadprůměrné produkci přívlastkových vín. "Již teď se vína jeví velice pozitivně, s výraznou aromatikou a svěžestí, mnoho vín bude mimořádné kvality," řekl výrobní ředitel společnosti Bohemia Sekt František Drahonský.

Na rozdíl od minulých let jsou velké rozdíly v objemu sklizených hroznů v jednotlivých oblastech. "Znojemsko a Mikulovsko je, co se týče množství, na tom o něco lépe než loni, a to v řádech procent. Na Slovácku máme hroznů méně než v loňském roce o přibližně 15 až dvacet procent," vypočetl Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec. "Hroznů sklidíme méně než v roce předcházejícím, a to asi o 15 procent. Zato mají hrozny lepší kvalitu, vyšší přírodní cukernatost a více bude i přívlastkových vín," doplnil Šťastný.

Jednou z prvních příležitostí k seznámení se s novým ročníkem přináší Svatomartinská vína, která se budou moci otevřít ve čtvrtek 11. listopadu. Možnost používat známku Svatomartinské 2021 získalo 328 vín z 355 přihlášených, neuspělo tak 7,6 procenta vzorků. Nejvíce zastoupenými odrůdami jsou Müller Thurgau, Modrý Portugal, Muškát moravský a Svatovavřinecké rosé a Zweigeltrebe rosé.

V prodeji bude tento rok asi 2,2 milionu lahví tohoto aromatického mladého vína od 80 tuzemských producentů, zhruba 750.000 lahví pochází z produkce největších vinařství zastoupených ve Vinařské unii ČR. "Podle našich informací většina vinařství zachová stejnou cenu Svatomartinského vína jako v loňském roce. K dostání budou v řetězcích, na internetu, gastronomii nebo na slavnostech a samozřejmě i přímo u vinařů," uzavřel Beránek.

fd mal jw


Zdroj: ČTK, 3. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 14:40