Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 4.11. 2021

5. 11. 2021 | Agris

Množství odpadu v Česku loni vzrostlo na 38,5 milionů tun, komunálního ubylo

Loni se v Česku vyprodukovalo 38,5 milionu tun odpadů, meziročně o 1,1 milionu tun více. Pokleslo množství komunálního odpadu - z 5,9 milionu tun na zhruba 5,7 milionu tun. I loni se však příliš skládkovalo. Vyplývá to z dat, o kterých informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Vláda schválila strategii pro doplacení evropských investic do zemědělství

Ministerstvo zemědělství chce spolufinancovat v budoucím období evropské zemědělské politiky, tedy mezi lety 2023 až 2027, peníze z EU na projekty do zemědělství ze 65 procent. Ročně to bude průměrně 12 miliard korun, kdyby se program doplácel ze 40 procent, bylo by to pro státní pokladnu každoročně o osm miliard levnější.

Farmář: Samotný chov se nevyplácí, máme vlastní jatka, obchody i výrobu energií

Vlastní jatka a obchody, ale i výrobu energií z vlastních zdrojů vytvořili farmáři Horákovi z Choťovic na Kolínsku. Samotný chov zvířat by se podle nich nevyplatil. Zástupci farmy to dnes řekli novinářům. Díky vlastní bioplynové stanici i tzv. ZEVO, tedy zařízení na energetické využívání odpadu, je farma energeticky soběstačná.

Proč ubývá tetřívků v české krajině

Jednou z příčin úbytku tetřívka obecného v české krajině je plenění jeho hnízd různými predátory. Tetřívek obecný je v České republice řazen do kategorie ohrožených druhů. Jeho populace dlouhodobě klesá a je možné, že se v budoucnu již nepodaří černého rytíře, jak je tetřívek často nazýván, zahlédnout na žádném tokaništi.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 5. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:55