Agris.cz - agrární portál

Královéhradecký kraj vyplatí chovatelům první dotace na ochranu před vlky

26. 11. 2021 | ČTK

Královéhradecký kraj vyplatí chovatelům první dvě dotace v souhrnné výši přes půl milionu korun na vybudování plotů proti vlkům. Kraj tím chce pomoci chovatelům při ochraně stád. V dotačním programu má kraj připravené tři miliony korun. Stát ztráty kompenzuje chovatelům podle zákona, ale od letošního srpna na opatření k ochraně stád nepřispívá. Jinou než krajskou možnost dotace pro budování plotů tak chovatelé zatím nemají, uvedlo dnes hejtmanství.

"V srpnu letošního roku přestal stát chovatelům kompenzovat náklady na ochranu stád před vlky a nový (národní) dotační program začne fungovat pravděpodobně až v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Na budování pasivní ochrany proti vlkům kraj nyní dvěma žadatelům vyplatí 515.000 korun. Krajské peníze pomohou s vybudováním téměř kilometrového plotu okolo pastviny na svazích u Janovic na Trutnovsku. Druhá dotace podpoří stavbu ohrady u farmy na Broumovsku, kam chovatelé budou zahánět ovce na noc.

Nadále platí, že stát na základě zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy kompenzuje chovatelům ztráty. Od začátku letošního roku do konce července v kraji stát prostřednictvím hejtmanství vyplatil na náhradách za škody způsobené vlkem přes milion korun. V srpnu a v první polovině září nahlásili chovatelé další čtyři útoky vlků. "Škoda se u nich za usmrcení čtyř ovcí a jednoho berana vyšplhala na 31.000 korun," uvedlo hejtmanství.

Na území Královéhradeckého kraje jsou vlci na Broumovsku, okrajově také na Trutnovsku a nově v Orlických horách. Pomocí fotopastí a stopování v uplynulé zimě se zjistilo, že na Broumovsku a okolí mohlo žít 18 až 24 jedinců. V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami jsou vlci dlouhodobě ve třech smečkách, na české straně převážně na Broumovsku. Jedna má jádrovou oblast v Javořích horách, druhá v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách.


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.03.2024 05:10