Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 25.11. 2021

26. 11. 2021 | Agris

Lišejníkům svědčí mrtvé dřevo, tým v Karpatech našel i zdánlivě vyhynulé druhy

Mrtvé dřevo v pralesích svědčí lišejníkům. Vyplývá to ze studie týmu, vedeném vědci z České zemědělské univerzity v Praze. (ČZU). Odborníci studovali dlouhodobý dopad přírodních narušení, takzvaných disturbancí, na druhovou rozmanitost lišejníků v tzv. primárních lesích Západních Karpat.

Mezi nejcitovanějšími výzkumníky světa je český vědec Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby

V listopadu zveřejnila společnost Clarivate Analytics žebříček nejcitovanějších výzkumníků světa, ve kterém každoročně představuje vědce, jejichž publikace patří mezi jedno procento nejcitovanějších prací v daném oboru.

Potřebuji zalít, nahlásí chmelnice pěstiteli. Novinku zkouší na Rakovnicku

Pivovary chtějí kvalitní chmel, odborníci v IT a vědci zase uplatnění pro své vynálezy a chmelaři pak šetřit síly, pěstovat efektivně a přitom kvalitně. Proto se tyto tři skupiny spojily a zkouší na chmelnicích na Rakovnicku novinky.

Studie: Stromy výrazně ochlazují plochy v evropských městech

Stromy výrazně přispívají k ochlazení ploch v evropských městech v teplých dnech. Ukazuje to studie týmu badatelů z univerzity ETH v Curychu, kterou zveřejnil vědecký časopis Nature Communications. Díky satelitům badatelé provedli měření v bezmála 300 evropských městech, uvedla agentura DPA.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 26. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 07:05