Agris.cz - agrární portál

Zemědělské odbory požadují nárůst tarifů o 5,6 procenta

26. 11. 2021 | ČTK

Zemědělští odboráři požadují zvýšení mzdových tarifů v příštím roce o 5,6 procenta. ČTK to dnes sdělil jejich předseda Bohumír Dufek. Podle zaměstnavatelů je takový nárůst příliš vysoký, uvedl předseda největšího profesního Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Dufek má stejný požadavek i na druhý zaměstnavatelský Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Letos rostly mzdové tarify v průměru o 3,2 procenta, navýšení tak kopírovalo loňskou inflaci.

Odboráři také požadují zvýšení o 100 korun měsíčně na 800 Kč příspěvku na penzijní připojištění. Podle Pýchy je ale letošní situace zemědělských firem horší než v minulosti. "V roce 2021 nepochybně dojde k meziročnímu zhoršení ekonomických výsledků v zemědělství hlavně z důvodu rozevírajících se nůžek mezi vynaloženými výrobními náklady a cenami placenými zemědělcům a to hlavně v živočišné výrobě," vysvětlil.

To je pravda u podle Dufka. "Ale nemůžeme se dívat, jestli na trhu bude situace taková nebo maková, ale jak roste produktivita práce a jakým způsobem se české zemědělství vypořádává s konkurencí," řekl odborový předák ČTK. Podle něj bude letos vyjednávání složité. "Ale pokud si podniky neudrží kvalitní pracovní sílu, tak zkrachují. Stroje mají vysokou hodnotu, nemůžete tam dát kdejakého brigádníka," doplnil.

Počet pracovníků v zemědělství loni meziročně klesl o 0,2 procenta na 98.800 lidí, uvedlo již dříve ministerstvo zemědělství v tzv. Zelené zprávě. Podle mluvčí Agrární komory Barbory Pánkové je v zemědělství zaměstnán nedostatečný počet lidí, podniky shánějí pracovníky. Podíl zaměstnanců na celém hospodářství byl loni stejně jako o rok dřív 1,9 procenta. Podle dokumentu bylo 71,1 procenta lidí placenou pracovní silou, 28,9 procenta byly neplacené pracovní síly, tedy hospodáři nebo vypomáhající členové jejich rodin. Podle zprávy činila průměrná zemědělská mzda loni 28.609 korun, v průmyslu šlo o 34.528 Kč a celkem v národním hospodářství o 35.611 Kč. V zemědělství tak podle dokumentu vzrostly mzdy meziročně o 4,9 procenta, což byl rychlejší nárůst než v celém hospodářství.


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 22:27