Agris.cz - agrární portál

Prodejci margarínů Upfield ČR loni klesly tržby o 13 pct na 908 mil.kč

29. 11. 2021 | ČTK

Prodejci margarínů Rama a Flora Upfield ČR loni meziročně klesl zisk o zhruba devět procent na 31,6 milionu korun. Tržby za prodej zboží pak klesly o 13 procent na 908 milionů Kč, uvedla společnost ve své výroční zprávě umístěné do Sbírky listin. Na vině je podle firmy mimo jiné pokles ceny másla.

Loňský rok byl podle společnosti významně ovlivněný pandemii. "Celý trh čelil jak nabídkovým, tak poptávkovým šokům. Současně cena másla má významný vliv na prodej margarínů, protože spotřebitelé si jej vybírají jako alternativu ke své spotřebě tuků," uvedla společnost v dokumentu. Loni pak podle ní cena másla klesla o více než 15 procent.

Máslo podle ní pak bylo podporované i výroky odborníky na výživu, i když jeho benefity nebyly podle společnosti prokázané. "V důsledku této situace se i přes důslednou marketingovou podporu, kategorie margarínů se snížila v objemu o 4,5 procenta a celkový objem prodejů Upfield ČR klesl o 12,7 procenta," dodala firma.

Podnik se loni snažil inovovat subkategorii margarínů, tzv. Mélange. "Jedná se o výrobky, které kombinují vysoce rostlinné oleje a máslo. Spotřebitelé si mohou vybrat mezi značkami Rama a Créme Bonjour," vysvětlila společnost.

Upfield vznikl po odprodeji části firmy od nadnárodního producenta Unilever. Máslo se loni podle údajů Českého statistického úřadu prodávalo v lednu za cenu 42,54 Kč za čtvrt kilogramu, na konci roku pak stálo 37,98 Kč.

drh mha


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:03