Náledí ochromilo dopravu na českých silnicích, v úterý se přidá i silný vítr a sněhové jazyky

Dopravu v Česku na mnoha místech v pondělí zkomplikovalo náledí a zmrazky. V neděli někde napadlo až patnáct centimetrů sněhu, tající sníh později začal mrznout. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platila do pondělní 9. hodiny. V úterý ráno vstoupí v platnost nová výstraha. Hrozí nejen nová sněhová pokrývka, ale také silný vítr a tvorba sněhových jazyků.

Od úterních 6:00 až do půlnoci z úterý na středu bude platit výstraha před silným větrem. Silněji foukat má skoro na celém území Česka, výjimkou je část jižní a východní Moravy a také sever Čech. Meteorologové upozorňují, že hrozí pády stromů a větví, lidé by si podle nich také měli zajistit svůj majetek tak, aby nedošlo k jeho poškození. Nedoporučují ani túry do hor. 

Výstraha před silným větrem
Zdroj: CHMÚ

V souvislosti s větrem hrozí také tvorba sněhových jazyků. ČHMÚ upozorňuje na možnou zhoršenou sjízdnost silnic, v některých případech by mohly být komunikace nesjízdné. Výstraha před tvorbou sněhových jazyků bude platit od úterních 6:00, a to na jihu Čech do 12:00, v jiných krajích (od nadmořských výšek nad 600 m n. m. – v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském) až do 22:00.

V úterý má také připadnout nový sníh. Meteorologové předpovídají, že od vyšších poloh nasněží 5 až 10 cm, na horách i kolem 20 cm nového sněhu. Výstraha před sněžením bude platit od úterních 8:00 do 22:00.  

Výstraha před sněžením
Zdroj: CHMÚ

Jižní Morava

Silné sněžení v neděli způsobilo kalamitu v části Jihomoravského kraje, v pondělí tam řidiči musí počítat s rizikem náledí. Varování silničářů se týká zejména vyšších poloh kraje, lesních úseků a takzvaných mrazových kotlin. Většina silnic je chemicky ošetřená. Dálniční úseky jsou sjízdné bez omezení. Všude jinde však silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, plyne z informací na webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Posypové vozy vyjely do ulic také v Brně. „Během tohoto výjezdu bylo spotřebováno 85 tun posypového materiálu. Veškeré komunikace v naší správě jsou po chemickém ošetření mokré a sjízdné,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Zlínský kraj

Pozor by si měli dát také řidiči projíždějící vyššími polohami Vsetínska, na silnicích tam místy leží sněhová kaše. Při poklesu teplot tam také hrozí riziko vzniku náledí. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné také silnice v ostatních částech Zlínského kraje, které jsou většinou holé a mokré. Na Zlínsku a Uherskohradišťsku jsou místy mlhy, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Olomoucký kraj

Na severu Olomouckého kraje stále ještě mohou narazit řidiči po víkendovém hustém sněžení na sníh na vozovkách, a to na vedlejších silnicích. Na Jesenicku leží ujetá sněhová vrstva na vozovkách krytých posypem a na ostatních silnicích je slabá sněhová kaše, na Šumpersku jsou zbytky sněhu ve vyšších polohách. Silnice tam navíc mohou být namrzlé. Všechny silnice v Olomouckém kraji jsou ale sjízdné.

„Všechno máme sjízdné. Na silnicích chemicky ošetřených leží slabá rozbředající sněhová kaše po chemickém posypu, na inertních cestách leží ujetá sněhová vrstva ošetřená posypem. Během víkendu napadlo zhruba 25 centimetrů sněhu,“ řekl dispečer jesenických silničářů.

Na Šumpersku mohou být vozovky namrzlé, opatrnost je proto namístě. „Ve vyšších polohách zůstávají zbytky sněhu, silnice prvních tříd jsou již holé. Napadlo do 20 centimetrů sněhu, sníh poté sedl, takže tady zůstalo tak 17 centimetrů. Všude je bílo,“ řekl dispečer šumperské správy silnic.

Moravskoslezský kraj

S opatrností jsou sjízdné také silnice v Moravskoslezském kraji. Vozovky jsou často mokré po chemickém ošetření, ve vyšších polohách Jeseníků na nich může být vrstva sněhu krytá posypem.

Zhruba na 25 kilometrů dlouhém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Vede v kopcích kolem přehrady Šance s pitnou vodou, takže se tam silnice nesmí solit a těžké vozy mají v kopcích i při slabé sněhové vrstvě problémy.

Vysočina

Chemicky ošetřované silnice na Vysočině jsou v pondělí ráno mokré, na vedlejších komunikacích je ujetý a zmrzlý sníh posypaný drtí. Silničáři v noci na pondělí jezdili s 90 sypači, řekl dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Situace na silnicích je podle něj klidnější než o víkendu, kdy hodně sněžilo, a v noci nebyly v dopravě potíže.

Středočeský kraj

Na středočeských silnicích místy leží zbytky sněhu kryté posypem, řidiči by měli být velmi opatrní. Nehody byly ráno hlášeny na dálnici D11 poblíž Prahy a na Kolínsku, vyžádaly si zraněné. Na D11 nedaleko Mochova u Prahy se srazilo osobní auto s nákladním, dva lidé se zranili. Dálnice byla kvůli nehodě uzavřena a tvořily se kolony, kolem 7:45 se podařilo obnovit provoz jedním jízdním pruhem. Hasiči na místě likvidovali únik pohonných hmot.

Další člověk utrpěl zranění při nehodě dvou osobních aut na silnici I/12 u Břežan I na Kolínsku, vyplynulo z informací krajské správy a údržby silnic a hasičů.

Podle silničářů jsou ráno silnice v regionu mokré po chemickém ošetření, na některých úsecích leží zbytky sněhu kryté posypem. Silnice jsou podle cestářů sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci a ráno bylo do terénu nasazeno 131 sypačů.

Pardubický kraj

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, v místech, kde se sůl nesmí používat, i uježděný. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Svitav, Poličky, Žamberka a v Železných horách. Na cestě z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody jsou značky přikazující použít sněhové řetězy.

Královéhradecký kraj

Na silnicích v Krkonoších a v Orlických horách ležela v pondělí ráno vrstva ujetého sněhu. Řidiči by měli být opatrní především při cestě na Malou Úpu a z Dolního Dvora do Strážného, kde silnice místy pokrývá zledovatělá vrstva sněhu silná až pět centimetrů. Ve vyšších polohách Jičínska na silnicích hrozí námraza, uvedli silničáři. Hlavní silniční tahy i ostatní silnice nižších tříd v Královéhradeckém kraji byly po chemickém ošetření většinou mokré. 

Během dne by se místy mohly objevit sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Na horách by sněžení mohlo být četnější.

Liberecký kraj

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice v Libereckém kraji. Sníh leží v horských oblastech i na hlavních tazích.

Na silnicích 10, 14 a 35 na Jablonecku a Semilsku jsou zbytky sněhu po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a Krkonoších je ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silničáři varují, že lokálně se může na vozovkách tvořit náledí, zejména na Českolipsku.

Ústecký kraj

Silnice v Ústeckém kraji jsou po chemickém posypu sjízdné. Na vedlejších komunikacích ve vyšších polohách mohou ležet zbytky sněhu, vyplývá z dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic.

„Po chemickém ošetření jsou silnice v Ústeckém kraji i v horských oblastech holé, mokré, sjízdné,“ informoval dispečer ze Správy a údržby silnic. Aktuálně může sněžení komplikovat dopravu na Chomutovsku a na Ústecku.