Agris.cz - agrární portál

Podzimní novinky z plzeňského minipivovaru Proud: Výroční ležák FRANZ SPALEK a světlý bock s kávou BOCKOFFKA

30. 11. 2021 | 2media

Experimentální pivovar Proud oslavuje první rok existence limitovanou várkou výročního ležákuFRANZ SPALEK. Název nového speciálu odkazuje k osobnosti Františka Spalka, od jehož úmrtí letos uplyne 90 let. Pivovar Proud sídlí ve více než stoleté budově bývalé elektrocentrály pivovaru Plzeňský Prazdroj, která byla součástí velkolepého Spalkova projektu. Díky němu byl plzeňský pivovar už na začátku minulého století soběstačný ve výrobě elektřiny i v zásobování vodou. Dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák FRANZ SPALEK uvařili v Proudu z nové odrůdy žateckého chmele SAAZ comfort s charakteristickým rychlým nástupem hořkosti a příjemným květinovým aroma.  

První várku v minipivovaru Proud uvařili 29. 9. 2020. Od té doby Michal Škoda, ředitel Proudu,a sládková Lenka Straková spolu s jejich týmem úspěšně naplňují původní vize. Jednou z nich je navazovat spolupráci se zajímavými partnery a společně vytvářet originální produkty. Nejnovějším počinem je BOCKOFFKA – světlý bock obohacený výběrovou kávou z Kostariky v němž svět piva a svět kávy splynuly v jeden vzrušující proud chutí a vůní. Silné šestnáctistupňové pivo s překvapivě jemnými ovocnými tóny a středně intenzivním kávovým dozvukem je výsledkem spolupráce s českou výběrovou pražírnou Dos Mundos. Vášniví milovníci piva a kávy zajásají!

Nové sezónní speciály FRANZ SPALEK a BOCKOFFKA jsou v prodeji v e-shopu pivovaru Proud a vybraných pivotékách.

 

 

O pivovaru Proud

Nový experimentální minipivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020 a vaří celkem pět stabilních pivních speciálů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan. Pivovar dále nabízí různé sezónní edice, vaří piva ve spolupráci s dalšími pivovary, experimentuje v rámci limitovaných edic nebo řady barrel-aged, tedy piv stařených v dubových sudech po whisky nebo víně. Mnohá z těchto piv si již získala nejen četné fanoušky, ale také uznání odborných porot na českých i mezinárodních pivních soutěžích. Aktuálně mezi ně přibyla zlatá a stříbrná medaile z mezinárodního pivního festivalu International Beer Festival Budweis a vítězství ve dvou kategoriích soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2021. Pivovar počítá s roční produkcí v řádu několika tisíc hektolitrů piv v sudech a skleněných lahvích. 

Piva z pivovaru Proud jsou v prodeji ve vlastním e-shopu a také na Rohlík.cz, v některých pivotékách i ochutnávkových pivnicích, např. Pult a Pivstro, ve vybraných prodejnách Makro a Albert v Plzni a Praze nebo na pivních festivalech. Aktuální informace najdete vždy na webu pivovaru v sekci Kam na pivo. Pivovar nabízí také komentované prohlídky s ochutnávkou, které jsou doslova nabité energií.

 

KONTAKT

Pivovar Proud

U Prazdroje 64/7, 301 00 Plzeň

https://pivovarproud.cz/ Facebook Pivovar Proud

Instagram Pivovar Proud

 

Mediální zastoupení pro ČR:

2media.cz s.r.o., www.2media.cz

Iveta Brixí, iveta@2media.cz

Facebook 2media.cz

Instagram 2media.cz


Zdroj: 2media, 30. 11. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:00