Agris.cz - agrární portál

Zemanka se chce stát inspirací pro celý evropský pekárenský trh

1. 12. 2021 | pekarske-technologie.cz

O biopekárně Zemance jste toho mohli již hodně přečíst. Na trhu funguje 15 let a neustále se vyvíjí. Její majitel Jan Zeman přichází s novými nápady jak být udržitelní a přispět k celkové změně přístupu na trhu. Pekárna s šedesátimilionovým obratem, která vyváží do 11 zemí Evropy, přišla s myšlenkou cirkulárního pečení a zpracovává například kávovou sedlinu z řetězců IKEA, odpad z lisování ovoce a zeleniny firmy UGO nebo mláto z Plzeňského prazdroje a peče v podstatě z „odpadu“ lahodné sušenky. Ani to však Zemance a jejím zaměstnancům nestačí. Jejich cíle jsou mnohem vyšší. Biopekárna Zemanka si stanovila za cíl stát se první evropskou udržitelnou pekárnou a být tak inspirací pro ostatní pekárny na trhu. Dokonce zde tvoří pětiletý plán udržitelnosti,ve kterém hodnotí dosavadní stav, mapují spotřebu energií, původ surovin i jejich využití i recyklaci. Svůj hlavní cíl rozdělili v Zemance na několik dílčích cílů, z nichž nejdůležitější jsou následující:
  1. podpora ekologického zemědělství
  2. podpora domácího (sedlčanského) regionu
  3. jasný původ alespoň u 50% použitých BIO surovin (nestačí označení BIO)
  4. rozšířit sortiment pro zákazníky se speciálními dietetickými požadavky

Poprvé tato myšlenka nabyla reálné podoby již v roce 2006, když se v Zemance začaly péct sušenky z bio surovin. To však byl jen první krůček na dlouhé cestě k udržitelnosti. Nejenže se peče pouze z produktů ekologického zemědělství, ale využívá se elektřina z obnovitelných zdrojů. Navíc v Zemance kladou důraz na osvětu a podporují různé ekologické akce a vzdělávání.

Zemanka se bude stěhovat

Veškeré plány pekárny směřují k vybudování první udržitelné pekárny v Evropě do roku 2027 a s tím souvisí i přesunutí pekárny do nových prostor, které by právě víc odpovídaly myšlence udržitelnosti efektivním využitím energií a minimalizací odpadu. Více si o plánech Zemanky můžete přečíst na jejich webu.

 

Zdroj: pekarske-technologie.cz, 1. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:21