Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin opět vzrostly, jsou nejvyšší za deset let

2. 12. 2021 | ceskenoviny.cz

Světové ceny potravin se v listopadu čtvrtý měsíc za sebou zvýšily a jejich index vystoupil na maximum za deset let. Za listopadovým růstem cen stálo především zdražování obilovin a mléčných produktů. V dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v listopadu meziměsíčně vzrostl o 1,2 procenta na 134,4 bodu. Nacházel se tak na nejvyšší úrovni od června 2011. Proti loňskému listopadu vykazuje index nárůst o 27,3 procenta.

Dílčí index cen obilovin se v listopadu meziměsíčně zvýšil o 3,1 procenta. Velkou měrou k tomu přispělo pokračující zdražování pšenice, za kterým stojí silná poptávka a omezená nabídka. Index cen mléčných produktů se meziměsíčně zvýšil o 3,4 procenta, ve výrazném růstu pokračovaly ceny másla a sušeného mléka.

Meziměsíční nárůst v listopadu vykázaly rovněž ceny cukru, ceny rostlinných olejů a masa naproti tomu nepatrně klesly.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 2. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:54