https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-vykoupili-prirodne-cenne-pozemky-u-valasskych-klobouk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vykoupili přírodně cenné pozemky u Valašských Klobouk

2.12.2021 12:53 | PRAHA (ČTK)
Bílé potoky patří k nejcennějším lokalitám severní části Bílých Karpat.
Bílé potoky patří k nejcennějším lokalitám severní části Bílých Karpat.
Foto | Jan Moravec / ČSOP
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vykoupil v rámci kampaně Místo pro přírodu další přírodně cenné pozemky v Bílých Karpatech. Pozemky jsou součástí lokality Bílé potoky nedaleko Valašských Klobouk na Zlínsku, sdělil Jan Moravec z ČSOP, který je koordinátorem kampaně Místo pro přírodu.
 

Bílé potoky patří k nejcennějším lokalitám severní části Bílých Karpat. Tamní ČSOP Kosenka o území pečuje od 80. let minulého století, začátkem 90. let zde ochránci přírody začali vykupovat první pozemky. "Bílé potoky jsou tak pravděpodobně vůbec nejstarší novodobou ´soukromou rezervací´ u nás. Letos byly díky veřejné sbírce Místo pro přírodu vykoupeny další tři pozemky o celkové výměře 0,87 hektaru, částečně i mimo hranice přírodní rezervace. Jde o botanicky velmi cennou horskou louku a navazující lesní porost se starými jedlemi, duby, buky a břízami," uvedl Moravec.

"Bílé potoky jsou pestrou mozaikou stanovišť typických pro tento region – vápnité prameniště s horským potůčkem, podhorské louky od vyloženě mokřadních přes vlhké až po sušší bývalé pastviny, rozptýlené dřeviny i navazující přírodě blízké lesy. Roste zde na 300 druhů rostlin, mimo jiné 15 druhů orchidejí, silné populace prvosenky jarní i prvosenky vyšší, vzácná přeslička obrovská, drobný žlutě kvetoucí silně ohrožený řepíček řepíkovitý a řada dalších botanických unikátů," uvedl Moravec. Je tu i bohatá skladba živočichů. Výzkumy tu například potvrdily výskyt 108 druhů ploštic.

Bílé potoky jsou území hodnotné i krajinářsky. Lidé mohou lokalitu poznat na začátku července, kdy se tam koná tradiční dobrovolnická akce, kosení bělokarpatských luk.

Cílem kampaně Místo pro přírodu je výkup ohrožených přírodně cenných pozemků či pozemků, na něž se snaží ochránci přírodu navracet. Za 18 let se vykoupilo téměř 180 hektarů pozemků po celé republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.12.2021 13:43
No, hlavně aby se o ně starali.
Takže hezky kosy, hrábě ! ! !
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.12.2021 20:03 Reaguje na smějící se bestie
Asi ste nečítali text. Ochranári tam kosia ručne kosami od 80 tych rokov minulého storočia. Aj hrabú hrablami. Bol som tam asi 3x rok po roku ešte v 90-tych rokoch. Naučil som sa tam ručne kosiť, za čo som doteraz Mirkovi Janíkovi a zvyšným nadčencom vďačný.
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2021 20:10 Reaguje na Vladimir Mertan
To Vás šlechtí, ale kosit a kosit je rozdíl. Chcete říct, že jste se tam naučil skutečně kosit ;)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.12.2021 07:37 Reaguje na DAG
Môžeme si spraviť preteky :-) Trénujem cca 25 rokov, aj keď v posledných rokoch kosím viac kosačkou a krovinorezom. Nebojte sa vo Valašských Klobukoch sú dobrí učitelia :-)
Odpovědět
DA

DAG

3.12.2021 09:44 Reaguje na Vladimir Mertan
Tak to by jste jistě vyhrál ;)
Odpovědět
DA

DAG

3.12.2021 09:47 Reaguje na DAG
U nás staří chlapy říkali, že si do kosy chodí odpočinout. Že to není dřina. Všechno chce svůj fortel.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.12.2021 18:53
Tuto činnost chválím a je smutné, že pro jistotu musejí ty pozemky kupovat,
aby nebyly někým jiným zničeny. Přitom by to mělo být zájmem obcí v okolí,
či CHKO pozemky skupovat a starat se o ně. U nás kdejaký pozemek kupuje
město a mnohé z nich zalesňuje či jinak chrání před dalším zničením.
Je tak smutné, že tento spolek musí suplovat státní organizace a místní
samosprávu při ochraně přírody. Takovým spolkům fandím na rozdíl od potížistů a čerpačů dotací pro ikonické druhy a ikonické činnosti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist