logo Silvarium tisk

Středočeský kraj začal jednat s obcemi o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko

Středočeský kraj začal jednat s obcemi, jichž se dotkne vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Cílem je poskytnout starostům maximum informací. V plánu mají zástupci kraje také setkání s veřejností. Zřízení národního parku podpořili letos v červnu středočeští zastupitelé. Má zabrat zhruba 100 kilometrů čtverečních z nynější Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, tedy zhruba 16 procent. Jeho vyhlášení musí předcházet dopracování odborných podkladů, konečné slovo bude mít Sněmovna.

Záměr vyhlásit dva nové národní parky oznámila budoucí vláda koalice Spolu a Pirátů se STAN v koaliční smlouvě jako součást plánů pro oblast životního prostředí: Zdvojnásobíme plochu nejpřísněji chráněného území. Vyhlásíme NP Křivoklátsko a NP Soutok („Moravská Amazonie“). (Koaliční smlouva, 8.11.)

Část lesů, které vlastní stát, chce SPOLU přeměnit na les zvláštního určení. „Les státu přestane být továrna na výrobu dřeva, ale začneme se k němu chovat tak, že na prvním místě jsou mimoprodukční vlastnosti - zadržování vody, druhová pestrost, pestrost života v lese,“ uvedl představování ekologických priorit koalice SPOLU člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař.

Na základě informací serveru Aktuálně.cz by NP Křivoklátsko bylo možné podle politiků vyhlásit již za rok, NP Soutok do konce funkčního období.

Serveru Aktuálně.cz to potvrdil Petr Hladík, expert na životní prostředí z KDU-ČSL, které připadne ministerstvo životního prostředí. „Národní park Křivoklátsko je připravený včetně zonace a projednání. Stačí tedy jen politické rozhodnutí a zákonem tento národní park vyhlásit. Troufnu si říci, že zde není žádná překážka, aby se tomu tak do roka nestalo,“ uvedl.

O vyhlášení národního parku ministerstvo životního prostředí i hejtmanství uvažovala už před několika lety, část obcí ale tehdy považovala nynější ochranu přírody prostřednictvím CHKO za dostatečnou. Středočeští zastupitelé však podpořili vyhlášení Národního parku Křivoklátsko letos v červnu. Dali tak prostor k zahájení příprav podkladů pro vznik parku.

„Podpora Středočeského kraje je z pohledu ministerstva životního prostředí velmi vítaná. Podporu hejtmanů Středočeského kraje jsme zaznamenali již i v minulosti a znamená pro nás naději, že toto téma je pro region opět aktuální,“ uvedl v červnu ministr životního prostředí Richard Brabec. (ANO). „Co ale léta zdůrazňujeme a považujeme za naprosto klíčové, je podpora obcí, které jsou stěžejním partnerem na cestě k vyhlášení národního parku. Pokud bychom zaznamenali pozitivní zájem většiny obcí, dopředu ujišťujeme, že jsme připraveni odstartovat jednání k přípravám na vyhlášení,“ dodal ministr.

„Až se uvidíme se zástupci všech obcí na Křivoklátsku, návštěvy vyhodnotíme a získáme tak podklady pro další práci. Kromě toho připravíme besedy s občany,“ uvedla krajská radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). Spolu s ní se návštěv obcí účastní předseda krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství Karel Bendl (ODS) a Jaroslav Obermajer z Agentury ochrany přírody a krajiny. 



Ministerstvo životního prostředí na svých stránkách spustilo anketu s otázkou: ČR má čtyři národní parky. Jste pro vyhlášení pátého - národního parku Křivoklátsko? Zájemci mohou hlasovat zde (anketa je v levém spodním sloupci)

Zatímco příznivci národního parku dlouhodobě kritizují například způsob těžby dřeva či monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů včetně neživotaschopných, čímž by se podle nich utlumila i životaschopnost celých lesů. Samostatnou kapitolou je možný nárůst turismu po vyhlášení národního parku, který může být přínosem pro místní podnikatele, ale v případě extrémního rozmachu může mít negativní dopad na přírodu.

V této souvislosti uvedla Iveta Kohoutová, starostka obce Karlova Ves, která by jediná měla být součástí parku, že je proti vyhlášení parku – obává se totiž, že by to přivedlo do oblasti masu turistů. Hrozilo by tak podle ní, že by obec po většinu roku čelila podobnému náporu jako letos na jaře, kdy se kvůli uzavření okresů do oblasti sjížděly tisíce lidí. V přírodě tehdy nechávali odpadky a zdaleka nestačila parkovací místa. „Přírodě by to spíš uškodilo. Musela by se vytvořit nová infrastruktura, obci také vzniknou velké náklady na úklid,“ říká. Navíc podle ní s obcí zatím o záměru nikdo nejednal.

O vyhlášení národního parku nemá zájem ani Libuše Vokounová, starostka městysu Křivoklát, který má s parkem těsně sousedit. Považuje to za zbytečnost, místo je podle ní chráněné už dost. I ona se obává toho, jaký zájem by mohl u lidí nový národní park vyvolat. „Křivoklát na to není stavěný. I teď bychom byli raději, kdyby jezdilo trochu méně lidí,“ uvedla.

Proti vyhlášení národního parku v červnu vystoupili také lesníci, například Miroslav Pecha z Lesnického parku Křivoklátsko. Odmítají mimo jiné to, že by v regionu klesala biodiverzita. Podle nich naopak lesnický park pomáhá zachovávat a zvyšovat přírodní hodnoty Křivoklátska, a tím i hodnoty lesních ekosystémů. Předseda krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství Karel Bendl (ODS) řekl, že lesnické hospodářství v CHKO je v pořádku, a právě proto je třeba tamější přírodní hodnoty chránit.

Podle různých zdrojů, redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)

Komentáře  

+18 # bergfreund 2021-12-08 13:15
......Lidi mějte selský rozum....jedte se podívat např do NP Šumava...ptejte se místních...ne lidí, v zastupitelstvech, co jsou na výplatních listinách NP...a uvidíte ty problémy...zeptejte se v Kašperských Horách , které přišli o svůj majetek...dostávají jakousi kompenzaci...to je zase podvod na běžného občana ,vlastníka pozemku...bude to " o nás bez nás".. vše bude dle zaklínadla zákon.č.114 o ochraně přírody, plus zonace, omezení.....na Šumavě také slibovali....nenecht e si to....
+7 # schutzmeister@iex.cz 2021-12-09 12:22
Cituji bergfreund:
..zeptejte se v Kašperských Horách , které přišli o svůj majetek...dostávají jakousi kompenzaci....

Ale asi jste se neptal .....

"Jedná se ale o stejné lesy, na které se kompenzace ministerstva zemědělství vztahuje, normálně se v nich hospodaří. Ale jen proto, že leží v parku, nemáme na peníze nárok,“ vysvětlila Hana Naušová, jednatelka firmy Kašperskohorské městské lesy.
Firma má přes 6/100 hektarů lesů, z toho 4800 v národním parku. /A z toho 615ha v 1 zóně - což jsou bažiny a vždy to bylo bezzásahové i před NPŠ./

Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/kurovec-odskodne-kompenzace-kasperske-hory-klatovsko-les-narodni-park.A201230_587229_plzen-zpravy_vb
+16 # cvonza 2021-12-08 13:12
Další nesmysl , pro pár zaměstnanců lobbistů a politiků . Dávno se tam nic nedělá proti přírodě .Další díra na prachy , kdo to bude donekonečna dotovat - platit všechny NP a CHKO .

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Populární zprávy

Více motivace, méně regulace – ministr Výborný představil novelu lesního zákona

Více motivace, méně regulace – ministr Výborný představil novelu lesního zákona

Zobrazení: 3300

Video a anketa v článku. Po zhruba 1,5 roce příprav představil ministr zemědělství Marek Výborný novelu...

Vedení Lesů ČR shrnulo výsledky hospodaření za rok 2023 a plány pro letošní rok

Vedení Lesů ČR shrnulo výsledky hospodaření za rok 2023 a plány pro letošní rok

Zobrazení: 2336

Aktualizováno: Video na konci článku Lesy České republiky s odezníváním kůrovcové kalamity snížily těžbu dříví o...

Jak je to s přirozeným výskytem modřínu v českých zemích

Jak je to s přirozeným výskytem modřínu v českých zemích

Zobrazení: 2168

Anketa na konci. Koncept původnosti v populační biologii je problematický, protože stojí a padá s fragmentárními...

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stane Michal Pernica

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stane Michal Pernica

Zobrazení: 2145

Na základě výběrového řízení byl vybrán nový ředitel příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky Lesní správy Lány...

MZe zveřejnilo aktualizaci přehledu veškerých podpor pro vlastníky lesů, podnikatele v lesním hospodářství a uživatele honiteb

MZe zveřejnilo aktualizaci přehledu veškerých podpor pro vlastníky lesů, podnikatele v lesním hospodářství a uživatele honiteb

Zobrazení: 1630

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo aktualizované dotační programy (stav k 15. 1. 2024). V dokumentu pro vlastníky lesů, podnikatele...

Proč a jak se sceluje lesní majetek církve?

Proč a jak se sceluje lesní majetek církve?

Zobrazení: 1503

Od poloviny loňského roku jedná církev o směnách lesních pozemků s Lesy České republiky. Jaké jsou hlavní důvody...

Poslední komentáře

Anketa

Může Vám být aplikace ClimRisk užitečná při Vaší péči les?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě